Darkher – The Kingdom Field

Darkher – The Kingdom Field
Prophecy Productions, 2014

Een relatief nieuwe sensatie is dit Engelse Darkher. Het is de naam van het project van ene Jayn Wissenberg en op de EP The Kingdom Field gebeurt meteen een korte maar interessante kennismaking met haar akoestische heksenfolklore. Dark folk vind ik een goede benaming ervoor, al wordt de duisternis niet op een overdreven manier aangebracht. Dat Prophecy Productions en Roadburn hier meteen op gesprongen zijn, betekent echter al genoeg. Dit alles is adembenemend mooi.

Het is zeker niet zo dat de tracks altijd even kort zijn van lengte, maar The Kingdom Field is toch voorbij voor je het door hebt. Alles heeft te maken met het feit dat je als luisteraar in de ban geraakt van deze erg harmonische akoestiek en de rustgevende, doch mysterieuze zangstijl van de dame uit West Yorkshire. Erg mooie sfeermuziek dus, die je meevoert naar schaduwrijke bossen met kabbelende beekjes. Foregone klinkt dan net ietsje anders, met een lichte dreiging in de gitaren, wat atmosferische vormgeving en wat opflakkeringen in de drumlijn. Vooral deze track is een pareltje dat bouwt op herhaling, maar waar telkens weer andere elementen in de gitaarlagen kruipen.

Een mooie ontdekking dus, wat deze Britse dame ons presenteert, en na het beluisteren van dit EP’tje ben ik zelfs al van mening dat het op een affiche als die van Roadburn niet misstaat. Ieder die weg is van psychedelische, raadselachtige en/of rustgevende, atmosferische muziek, moet dit echt eens proberen.

Tracklisting:

Darkher - The Kingdom Field

  1. Ghost Tears
  2. Hung
  3. Foregone
  4. The Kingdom Field

Line-up:

  • Jayn H. Wissenberg – Zang, Gitaar

Links: