Empty Yard Experiment – Kallisti

Empty Yard Experiment – Kallisti
Eigen Beheer, 2014

Het Verre Oosten begint zich meer en meer op de kaart te plaatsen als het neerkomt op experimentele rock/metal. Onlangs besprak ik nog de laatste van het half-Indische Skyharbor en nu komt er weer wat interessants vanuit die hoek van de wereld. Empty Yard Experiment, ook vaak afgekort tot E.Y.E., heeft leden uit Servië, Iran, Indonesië en Dubai. Kallisti is plaat nummer twee en het is niet te geloven dat dit een plaat in eigen beheer is. Dit is progressieve metal van hoogstaand niveau als je het mij vraagt, dus laat er maar vlug verandering in komen.

Niet van het type prog dat moeilijk wordt om te blijven volgen, wel een variant waarin met synthgolven en een rustgevend klimaat gegoocheld wordt en waarnaast je dan een input kan terugvinden die wat past bij de harmonie, uitwerking en afwisseling van bands als Porcupine Tree en Mogwai. Post-rockpracht die op mooie wijze opbouwt, maar dus ook stevigere rockfases met een sterk basfundament, een atmosferisch synthkader en popperige, zelfs lichtjes Alice In Chains– tot Anathema-getinte zang. Die kwalitatieve post- en progrocknummers worden afgewisseld met wat sfeervolle ambientstukken. Op die manier weet E.Y.E. het ook over de ganse lijn interessant te houden op Kallisti.

Geen khaleesi dus, maar Kallisti. Dit keer niet mooi om naar te kijken, maar wel mooi om te beluisteren. Fans van de gebruikelijke, goede postrockbands zullen weg zijn van deze harmonie en de progrockers die wild zijn van een Porcupine Tree, of zelfs wat Tool bij momenten (Lost In A Void That I Know Far Too Well), gaan heel wat herkenbaarheid treffen. Zeker de moeite waard dus, dat is ook de boodschap naar de betere labels toe.

Tracklisting:

Empty Yard Experiment - Kallisti

  1. Sunyata
  2. Greenflash
  3. Red
  4. The Blue Eyes of A Dog
  5. There Will Never Be
  6. Entropy
  7. Blue
  8. Anomie
  9. Lost In A Void That I Know Far Too Well
  10. Untitled
  11. Sama
  12. God Has His Reasons
  13. Green
  14. The Call

Line-up:

  • Bojan Preradovic – Zang, gitaar
  • Mehdi Gr – Gitaar
  • Kaveh Kashani – Bas, zang
  • Gorgin Asadi – Synth
  • Josh Saldanha – Drum, percussie, zang

Links: