In Tormentata Quiete – Cromagia

In Tormentata Quiete – Cromagia
My Kingdom Music, 2014

Het zal wellicht een grote naam zijn in Bologna, deze band In Tormentata Quiete, maar ik had er nog nooit van gehoord. De band telt maar liefst zeven leden en ze brengt een genre dat deze heren en dame tussen folk en avantgarde black plaatst. Ik kan dat zeker niet maken van hetgeen ik te horen krijg op Cromagia, maar het heeft zeker wat interessante elementen. Ik ga voor de mix van folk met symfonische metal en met soms even een lichte blackmetaltint.

Eigenlijk zet de bandnaam mensen wat op het verkeerde been, want het is niet echt tijdens de rustigere momenten dat je gekweld wordt door het werk van deze Italianen. Integendeel zelfs, want Verde of Giallo brengen fragmenten met prachtig akoestisch werk waar het zuiderse gewoon afdruipt. De band heeft sinds voorgaande platen een line-up switch doorgevoerd en het wordt al gauw duidelijk op de hardere momenten dat deze band wat overbevolkt is. Ik ben zeker te vinden voor de prachtige stem van deze zangeres en de momenten waarop de mannelijke clean vocals het Italiaans vol trots inroepen. Op heel wat momenten overdrijft deze zanger echter, vooral als hij in ‘duet’ treedt met die vervelende gremlin grommels op de achtergrond. Het stevigere materiaal op deze plaat klinkt op die manier erg jammer, maar is los van die zanglijn ook behoorlijk taai gebracht. Nergens overstijgt dit het niveau van basic symfonische metal, laat staan dat je dit avantgarde zou noemen.

De luisteraar wordt dus meer gekweld door het hardere werk van deze Italianen, dat tegelijkertijd nooit echt hard klinkt. Eerder dof, slecht uitgewerkt en saai, al zijn sommige cleane zangstukken in duet best mooi en is de akoestiek van dit zevental buitengewoon magnifiek. Voor die moeite krijgen ze nog een dikke zes, de rest is echt enorm ondermaats.

Tracklisting:

In Tormentata Quiete - Cromagia

  1. Blu
  2. Il Profumo Del Blu
  3. Rosso
  4. Il Sapore Del Rosso
  5. Verde
  6. Il Sussurro Del Verde
  7. Giallo
  8. La Carezza Del Giallo
  9. Nero
  10. La Visione Del Nero
  11. InVento

Line-up:

  • Maurizio D’Apote – Bas
  • Francesco Paparella – Drums
  • Lorenzo Rinaldi – Gitaar
  • Antonio Ricco – Synth
  • Marco Vitale – Zang
  • Irene Petitto – Zang
  • Simone Lanzoni – Zang

Links: