Emigrate – Silent So Long

Emigrate – Silent So Long
Vertigo, 2014

Verschrikkelijk was het. Het doet nog steeds pijn. Een idool afmaken in een recensie, het viel zeven jaar geleden ontzettend zwaar, maar het was nu eenmaal terecht, beste Richard. Op het debuut van je soloproject stonden gewoon integrale Rammstein-nummers met een andere zanglijn erop en dat hoort de kenner natuurlijk meteen. Je hebt er lang over getwijfeld, maar hebt je dan toch aan een tweede product gewaagd. Natuurlijk zijn we dan benieuwd.

Er vallen twee dingen over te zeggen. Ten eerste: dit is totaal anders dan het debuut en en het zal bijgevolg veel dichter aanleunen bij wat je nu écht kwijt wil in Emigrate. Zijnde: jouw emigratie-uitstapje naar de commerciële shockrock. Ten tweede: helaas is dit zo zoet en zacht dat je het in een snoepwinkel kan verkopen. Kijk, Richard, je bent een meester in het bedenken van oorwormmelodietjes, zowel gezongen als op keyboard. Waar jij ook een meester in bent, is om daar een stuwend ritme-eskadron en een dienende akkoordengitaar onder te zetten. Dat weten we van bij je hoofdberoep. Bij Emigrate laat je het daarbij, terwijl dat idee bij Rammstein door de riffmangel van Paul, de electrodivisie van Flake en het lyrische en vocale genie van Till passeert. Dat is precies wat Silent So Long mist. Ballen.

Zeker, Rainbow is een onweerstaanbare shockrocktune die net als het openingsnummer wekenlang niet meer uit je hoofd geraakt. Rock City laat een verrassende Lemmy horen, die echt probeert om eens een heldere klank uit z’n whiskymixer te krijgen. Zelfs het semiduistere darkwaveduet met Peaches heeft nog iets, maar het totaalplaatje is zo soft en plat dat ze er hosties van kunnen maken. Het smelt al weg, nog voor het op je tong ligt. Snoepjesfabriekrock, is dat dan wél het echte Emigrate?

Tracklisting
Emigrate-SilentSoLong

  1. Eat You Alive (featuring Frank Dell?)
  2. Get Down (featuring Peaches)
  3. Rock City (featuring Lemmy Kilmister)
  4. Hypothetical (featuring Marilyn Manson)
  5. Rainbow
  6. Born On My Own
  7. Giving Up
  8. My Pleasure
  9. Happy Times (featuring Margaux Bossieux)
  10. Faust
  11. Silent So Long (featuring Jonathan Davis)

Line-up:

  • Richard-Zven Kruspe – Gitaar, zang
  • Olsen Involtini – Gitaar
  • Arnaud Giroux – Basgitaar
  • Mikko Sirén – Drums
  • Margaux Bossieux – Basgitaar
  • Joe Letz – Drums

Links: