Devilment – The Great and Secret Show

Devilment – The Great and Secret Show
Nuclear Blast, 2014

Zelfs de meest verstokte Cradle of Filth-liefhebber zal moeten erkennen dat de hoogtijdagen van de Engelse gothic/darkmetalband achter ons liggen. Omdat bij bandopperhoofd Dani Filth ook de schoorsteen moet blijven roken is hij op zoek gegaan naar werk voor erbij. Rond het project Temple of the Black Moon (met onder meer King ov Hell van God Seed en voorheen Gorgoroth en Rob Caggiano van Volbeat en daarvoor Anthrax) is het alweer een tijdje stil, van Devilment verscheen onlangs het debuutalbum The Great and Secret Show.

Voor Devilment is Filth slechts de zanger en tekstschrijver: de band is in 2011 al opgericht door gitarist Daniel Finch. Toen die moeite had de juiste zanger te vinden kwam hij bij zijn vriend terecht die op basis van enkele nummers graag toehapte plaats te nemen achter de microfoon. Een begrijpelijke beslissing want Devilment is wel degelijk andere koek dan Cradle of Filth maar verschilt nu ook weer niet zoveel als de dag van de nacht.

Wat teksten en thematiek betreft valt de band terug op de macabare belevingswereld van Roald Dahl, H.P. Lovecraft en Tim Burton. Muzikaal is Devilment een mengelmoesje van verschillende stijlen. The Great and Secret Show opent met een klassiek jaren ’80 gitaarintro maar al vrij snel komt daar beukende electro-pop overheen. Dat wordt weer afgewisseld met stevige metal en bovendien is de band er niet vies van Oosterse instrumenten en geluidseffecten in te zetten om een bizar, freakshow-achtig sfeertje te creëren. Hysterisch gelach van Dani Filth hier en daar moet aan dat onbestemde gevoel bijdragen.

Devilment is daardoor van alles: toegankelijk maar ook weer niet altijd, bizar zonder dat het echt gek wordt en voorzien van een gezonde dosis humor en tekstuele spitsvondigheden. Een songtitel als Even Your Blood Group Rejects Me spreekt wat dat betreft boekdelen. Alles wordt vocaal uitstekend begeleidt door Dani Filth die toegankelijker dan bij Cradle of Filth krijst en gilt. Het zwaartepunt van het debuutalbum ligt duidelijk op het eerste deel, al vormt de titeltrack een leuke afsluiter. Liefhebbers proberen hun hand overigens te leggen op de speciale uitvoering van The Great and Secret Show met daarop een leuke cover van Beds Are Burning van het Australische poprock gezelschap Midnight Oil.

Tracklisting:
Devilment - The Great and Secret Show 200x200

  1. Summer Arteries
  2. Even Your Blood Group Rejects Me
  3. Girl from Mystery Land
  4. The Stake In My Heart
  5. Living With the Fungus
  6. Mother Kali
  7. Staring At the Werewolf Corpse
  8. Sanity Hits A (Perfect) Zero
  9. Laudanum Skull
  10. The Great and Secret Show

Line-up:

  • Dani Filth – Vocalen
  • Daniel Finch – Gitaar
  • Colin Parks – Gitaar
  • Lauren Francis – Keyboad, Vocalen
  • Nich Johnson – Bas
  • Aaron Boast – Drums

Links: