Kall – Kall

Kall – Kall
Eigen Beheer, 2014

Kall, de Zweedse band die de erfenis van Lifelover met zich meedraagt. Henrik, Kim en Fix nodigden twee andere Zweedse blackmetalmuzikanten uit en brachten met het gelijknamige album Kall hun debuut uit in eigen beheer. Ze zijn op tournee, meteen de vuurdoop.

Kall trekt de lijn van Lifelover deels door met een vrij rockerige garage/keldersound, waar zo goed als geen productie aan te pas komt. Niet dat het lo-fi of primitief is, alleen heerst er een rauw realistisch geluid dat alle krakende tonen uit Kim’s strot perfect in de verf zetten. Een beter voorbeeld van complete wanhoop en hysterie is er niet denk ik, dit is pure ellende in zijn zuiverste vorm. Het wordt nog mooier wanneer deze geromantiseerde vorm van afzien een jazzy sax aan zijn zijde krijgt. Heerlijk neerslachtig. Bassist Phil A. Cirone – tevens veroorzaker van de beste Shining-momenten (III en vooral IV) laat horen waarom hij werd gekozen om de lage tonen te voorzien op Kall en draagt zijn bitterzoete steentje meer dan bij. Een bassist zoals er maar weinig zijn.

Kall is een album waar je je even moet voor neerzetten, dat je niet zomaar mag beoordelen op de eerste minuut, want dan baseer je je op het wat krakkemikkige geluid dat een afknapper kan zijn op korte termijn. Niet doen dus. Laat het inwerken en ontdek het onversneden verdovingsmiddel tegen genot. Kall zal niet de leegte van Lifelover vullen, maar het zal in ieder geval de leegte leeg houden. Luister maar even mee naar Försök till Förstörelse.

Tracklisting:
Kall 200x200

  1. Ingång
  2. Mycelium Veins
  3. Försök till förstörelse
  4. Brytpunkt
  5. En ljusare morgondag
  6. Descending Ascension
  7. Interludium
  8. Varelsen
  9. Far väl

Line-up:

  • Fix – Gitaren
  • H. – Gitaren
  • Kim – Keel
  • AQC – Drums
  • Phil A. Cirone – Bas

Links: