Sivyj Yar – From The Dead Villages’ Darkness

Sivyj Yar – From The Dead Villages’ Darkness
Avantgarde Music, 2014

Deze plaat heet eigenlijk ?? ???? ???????? ???????? en de bandnaam is ????? ??. Het is een Russische “band”, van de heer Vladimir, die Sivyj Yar oprichtte in 2006. Ik had er nog nooit van gehoord. Zeer spijtig, want deze blijkt echt wel de moeite te zijn.

Avantgarde Music gooit natuurlijk niet zomaar wat op de markt. Sivyj Yar maakt bijzonder geslaagde pagan blackmetal, met enkele kanttekeningen. Natuurlijk herken je op het eerste gehoor de epische, Slavische/Oekraïense melodielijnen van een Drudkh. Bij Sivyj Yar doen die zeker niet onder voor de club van Oekraïense bands trouwens.

Vladimir heeft wel een afwijking naar de depressieve blackmetalscene, zo gaat hij met zijn getergde strot bijzonder hees screamend om, op een vrij atmosferische manier. Het doet me denken aan Coldworld, maar dan kan ook te maken hebben met de inbreng van strijkinstrumenten, zoals op het Coldworld-nummer Tortured By Solitude. Ook oudere Alcest/Lantlôs schiet nu en dan door mijn hoofd, zowel voor de progressieve elementen als de gloed in de post-omgeving die je kunt terugvinden bij dit Sivyj Yar. Het is in ieder geval een zeer interessant album, dit From The Dead Villages’ Darkness, zoveel probeer ik toch duidelijk te maken met de genoemde namen en de overtreffende trappen. Zeker eens integraal beluisteren, ook wanneer je Winterfylleth de moeite vindt!

Tracklisting:

Sivyj Yar

  1. Blackened Fields Cry in the Distance
  2. Now Only Abyss Hears Us
  3. From the Dead Villages’ Darkness
  4. Distant Haze Was Arising
  5. With the Birds Farewell Song
  6. Silky Grasses Wilted

Line-up:

  • Vladimir

Links: