Cretin – Stranger

Cretin – Stranger
Relapse Records, 2014

Het Amerikaanse Cretin stamt blijkbaar uit de jaren ’90, maar pas sinds de reünie begin jaren 2000 begon de band (met ex-leden van onder meer Exhumed en Repulsion) ook daadwerkelijk muziek uit te brengen. Ondertussen zijn ze met Stranger aan hun tweede langspeler toe, na het uitstekend onthaalde Freakery uit 2006.

Verwacht je aan old school deathmetal met een flinke dosis grindcorekruiden. Geen moderne, klinische en uiterst technische grindcore of lompe Amerikaanse deathmetal dus, maar een bijwijlen rommelige productie, primitief drumgeluid en enthousiast riff- en solowerk. Alles wordt bijeengeblafd door één van de mannelijkst klinkende vrouwen die ik in mijn metalcarrière heb mogen ontmoeten. Of dit een compliment is zal ik in het midden laten, maar verwacht je in ieder geval aan een vocale stijl die past bij de old school traditie waar ik hierboven al naar verwees.

Verwacht bij dit Cretin niet al te veel diepgang. Ze houden hun nummers betrekkelijk kort en hun thema’s betrekkelijk lollig. Met een speelduur van een half uurtje luistert dit plaatje wel lekker weg en de ervaring en het enthousiasme van de muzikanten maken dit zeker een aanrader voor liefhebbers van oude grindcore of deathmetal. Voor mij had er vooral in de vocalen iets meer variatie gemogen, maar los daarvan slaagt Stranger vlot in z’n opzicht: een half uurtje muzikale fun.

Tracklisting:
 Cretin - Stranger

  1. It
  2. Ghost of Teeth and Hair
  3. The Beast and the Drowning Bucket
  4. Knights of the Rail
  5. We Live in a Cave
  6. Sandwich for the Attic Angel
  7. Stranger
  8. Mister Frye, the Janitor Guy
  9. Mary Is Coming
  10. Honey Is Coming
  11. Freakery
  12. They Buried the Lunchbox
  13. Husband?
  14. How to Wreck Your Life in Three Days

Line-up:

  • Marissa Martinez – vocalen, gitaar
  • Col Jones – drums
  • Elizabeth Schall – gitaar
  • Matt Widener – bas

Links: