Old Forest – None More Black

Old Forest – None More Black
Death To Music Productions, 2014

Meer blackmetal dan het verhaal achter None More Black van het Engelse Old Forest gaat het niet snel worden. De opnamen van dit album dateren namelijk uit de periode 1999-2000, maar vanwege het beëindigen van de bandactiviteiten snel na het studiowerk, besluiten de heren Kobold, Beleth en Lord Grond het materiaal niet uit te brengen. De drie trekken de bossen van Hampshire in om de mastertapes na een duistere ceremonie te begraven. In 2007 wordt het bandstokje weer opgepakt en verschijnen er de nodige EP’s, maar die in de grond verstopte opnames blijven knagen aan de zwartgeblakerde zielen.

Op een ongetwijfeld grimmige dag trekken de Old Forest-leden erop uit om het originele materiaal weer op te graven, maar ze komen onverrichter zaken thuis. Op een oude computer wordt gelukkig de stereomix van de plaat nog gevonden en als Windows 98 als besturingssysteem nog voldoende blijkt te werken om daar de muziek af te halen, is het feest compleet. Om het helemaal af te maken hebben degenen die het album als pre-order hebben besteld een pdf ontvangen met instructies waar de mastertapes van None More Black zouden moeten liggen.

None More Black kwam al in het voorjaar van 2014 en is dus een tijdje op de Zware Metalen-burelen blijven liggen en dat is jammer want wellicht was dit werkje opgedoken in mijn jaarlijst. Ja, zo goed is deze midtempo blackmetal. Natuurlijk klinkt een en ander gedateerd en is de productie bepaald niet om over naar huis te schrijven, maar None More Black is wel een plaat die je bij de strot grijpt en voor een heerlijk sinister sfeertje weet te zorgen. Dit is kwaadaardigheid in optima forma: met minimale middelen wordt een maximaal resultaat bereikt, zoals Burzum deed voordat Varg Vikernes de reis naar de gevangenis ondernam.

Met zijn zieke krijs en begeleidt door zijn eigen synthesizer sleept Kobold je met hoorbaar genoegen de afgrond in om je er een kleine veertig minuten later pas weer uit te laten ontsnappen. Maar ook zonder zijn gekrijs, geschreeuw en gefluister overtuigd Old Forest. Daarvoor is een luisterbeurt van The Curse voldoende. Kortom: heerlijke old-school blackmetal dus die liefhebbers van de bekende bands wiens wortels in de jaren ’90 liggen moet aanspreken.

Tracklisting:
Old Forest - None More Black 200x200

  1. The Conjouring of Mephistopheles
  2. Death of the Ritualist
  3. Psychoactive Satan
  4. ThunderMoon
  5. Depleting Beauty
  6. Cast Into Silent Waters
  7. Run with the Wolves
  8. The Curse

Line-up:

  • Kobold – Vocalen, Synthesizer
  • Beleth – Gitaar, Bas
  • Lord Grond – Drums

Links: