Engel – Raven Kings

Engel – Raven Kings
Gain Records, 2014

Hier hadden we allemaal op zitten wachten, of misschien toch maar niet. Engel heeft een pak naambekendheid verworven de laatste jaren, maar is eigenlijk nooit echt in goede aarde gevallen bij Zware Metalen. Album vier voor deze band uit Göteborg, het melodische centrum van de wereld, en voor de tourcollega van Amaranthe.

De keuze voor die tour met Amaranthe houdt langs de ene kant wel steek, want niet enkel komt dit gezelschap uit hetzelfde land, ook de soep heeft dezelfde ingrediënten. Het enige verschil is dat die van Engel uit blik komt en nergens naar smaakt. Als industrial deathmetal gaat de band door het leven, maar eigenlijk neigt dit veel sterker naar modern metal met metalcore-toefjes, mechanische grooves en heel wat melodische geladenheid, zelfs tot op episch niveau (Hollow Soul). Moderne In Flames– en Soilwork-fans kunnen hier ongetwijfeld weer van genieten, het is technisch en op vlak van de geluidsmix ook allemaal gegoten volgens de norm van het genre.

Het blijft echter leeg en zonder ziel klinken, met nergens agressie tot op het bot, nergens een stuk met diepgang (buiten misschien op I Am The Answer) of technische momenten waar je van versteld staat. Engel blijft ergens ten midden van al die componenten hangen, zoals zovele bands dat doen, en dat maakt ook Raven Kings tot een plaat die compleet verwaarloosbaar is.

Tracklisting:
Engel - Raven King

  1. Salvation
  2. Your Shadow Haunts You
  3. Denial
  4. Fading Light
  5. My Dark Path
  6. I Am The Answer
  7. When The Earth Burns
  8. End of Days
  9. Sanctuary
  10. Broken Pieces
  11. Hollow Soul

Line-up:

  • Mikael Sehlin – Zang
  • Niclas Engelin – Gitaar
  • Marcus Sunesson – Gitaar
  • Steve Drennan – Bas
  • Oscar Nilsson – Drums

Links: