Mass Hypnosis – Sanctimonious

Mass Hypnosis – Sanctimonious
Greenger Records, 2014

Schijnheilig. Zo heet het tweede album van deze drie Kroatische maatschappijhaters. Industrial deathmetal zou het zijn. Gewoonlijk valt het dan ofwel niet extreem genoeg uit om deathmetal te zijn ofwel niet mechanisch genoeg om industrial te zijn.

Deze valt onder geen van beide strekkingen. Mocht dat enige hoop opgewekt hebben, laat maar weer varen, want het is werkelijk een zeer slechte cd. Ze schrijven nummers zoals ze een boodschappenlijstje opstellen: zolang alle ingrediënten erop staan is het al goed. Vorm en volgorde liggen ze niet wakker van. Zo schaffen ze zich een gitaar aan, met een echt vette, moderne sound als een machinale reactorturbine. Alleen zit er meer variatie in een donderslag dan de ridicule dreunmonotonie die Leo uit zijn futuristische snaartuig vuurt. Ze weven er synthetische vezels tussen, maar tegendraadse beats barricaderen elke vorm van vlotheid, zodat de machine nooit echt draait. Nog in de winkelkar liggen digitaal geslepen grunts en screams, die het opnieuw puur van hun artificiële klank moeten hebben. In het geheel – in hoeverre daar sprake van kan zijn – spelen ze geen rol.

Dan heb je nog van die volstrekt nut- en levenloze soundscapes als Inevitable Disaster en Messages From The Advanced Intelligence waar werkelijk niets in gebeurt. Afzonderlijk klinken het snaartitanium en de futuristische diodengalmen massief. Alleen is dat meteen alles wat ze doen. Ze weerklinken. Een op cd geperst boodschappenlijstje.

Tracklisting
MassHypnosis-Sanctimonious

  1. Psychoacustica
  2. God Complex
  3. Matrix Of Power
  4. Adress To The Nation
  5. Trigger Terms
  6. Inevitable Disaster (Reactor)
  7. Message From The Advance Intelligence
  8. Refugees From The Promised Land
  9. The Sting Of Consequence
  10. Monotheist
  11. Social Experiment
  12. United State Of Coma
  13. Codex Alimentrius
  14. Novus Ordo Seclorum

Line-up:

  • Vesela ‘Ela’ Kravaca – Basgitaar, vocalen
  • Leo Bolješi? – Gitaar, vocalen
  • Dinko ‘Kodin’ Filipovic – Keyboards, samples

Links: