Hooded Menace – Gloom Immemorial

Hooded Menace – Gloom Immemorial
Doomentia Records, 2014

Neen, geen nieuwe van het Finse Hooded Menace, maar wel een interessante compilatie voor de liefhebbers of voor wie met het werk van de Finnen na acht jaar nog steeds niet bekend is. De band is drie langspelers ver, maar nam tussentijds ook heel wat splits op. Ook dit jaar kwam er nog een split uit de bus met het Amerikaanse Loss, naast een EP. Zonder twijfel een interessant gegeven dat die twee laatste items, samen met het werk van de bands in alle splits, al te vinden zijn op Gloom Immemorial.

Dit plaatje gaat echter een pak verder de tijd in, tot met het debuut van 2008. Klassieke doomdeath die ergens altijd wel gebleven is, maar waar doorheen de jaren wat meer melodische lagen in werden aangebracht die het soms wat flauwer deden klinken. De evolutie wordt je hier wel gewaar, want er is een behoorlijk verschil tussen Fulfill The Curse en The Eyeless Horde en pakweg Abode of The Grotesque dat op de split met Asphyx verscheen. Vooral op de EP en split die dit jaar uit de bus kwamen lijkt het logge en donkere verleden van de band meer en meer plaats te maken voor doomdeath met een pak minder kracht en heel wat nadruk op solo’s en de melodische laag.

Niet enkel een leuk hebbeding voor de fans. Ik vergat in dat opzicht nog te zeggen dat zelfs I, Devil Master te vinden is op deze plaat; een track die enkel verscheen op de compilatie Live Evil Volume 1. Naast die interessante track biedt Gloom Immemorial een mooi overzicht van het verleden van Hooded Menace en voel je het verschil met de beginjaren. Mij bevalt het hedendaagse werk van de band iets minder, maar ik ben erg te spreken over de helft van het materiaal op deze compilatie.

Tracklisting:

Hooded Menace – Gloom Immemorial

  1. Fulfill The Curse
  2. The Eyeless Horde
  3. A Decay of Mind and Flesh
  4. The Haunted Ossuary
  5. I, Devil Master
  6. Catacombs of The Graceless
  7. Abode of The Grotesque
  8. Instruments of Eternal Damnation
  9. Chasm of The Wraith
  10. The Creeping Flesh
  11. Monuments of Misery

Huidige Line-up:

  • Lasse Pyykkö – Gitaar, zang, bas
  • Pekka Koskelo – Drums
  • Markus Makkonen – Bas
  • Teemu Hannonen – Gitaar

Links: