Pavlov’s Dog – The Pekin Tapes

Pavlov’s Dog – The Pekin Tapes
Rockville Music, 2014

Bij Zware Metalen mag je alles verwachten wat binnen het rock- of metalstraatje past, maar nooit had ik verwacht dat ik dit nog zou meemaken. Niet omdat ik zelf te oud ben, maar wel omdat dit materiaal komt van een band waarvan ik dacht dat deze al lang gestopt was en er nooit meer iets van zou verschijnen. Ergens is dat natuurlijk wel het geval, want hoewel de Amerikanen van Pavlov’s Dog nog steeds af en toe een show doen, was het een band die mee de jaren zeventig kleur gaf. The Pekin Tapes is geen bootleg, maar wel de naam van de allereerste release van de band in 1973, die nu pas het licht ziet. Dit was dus de voedingsbodem voor het bekende debuut Pampered Menial. Enkele tracks verschenen dan ook op dat debuut, zoals Subway Sue, Natchez Trace, Preludin en het befaamde Song Dance. Aangezien Natchez Trace ook in demovariant te vinden is op The Pekin Tapes, blijven er nog negen tracks over die de liefhebbers van het debuut en de daaropvolgende albums ongetwijfeld zullen waarderen.

Wie de band niet kent, of voor wie het geheugen wel eens opgefrist mag worden: Pavlov’s Dog bracht progrock die zwierig en zwoel gepresenteerd werd, met hintjes jazz- en Mississippi-rock, gebracht met heerlijke basdeuntjes, funky gitaarstukken en synthgolven die duidelijk uit het hippietijdperk stammen. Uiteraard kom je dit alles weer tegen op de tracks die niet op het debuut stonden. Het funky Stomp Water Magic en het pakkende Fast Gun zijn erg mooie ontdekkingen, waardoor het ook moeilijk wordt om een oordeel te vellen over of Pavlov’s Dog de juiste selectie maakte destijds. Beter om het niet te hebben over zulke oude koeien in de sloot, maar te genieten van dit unieke stukje rockgeschiedenis dat dit jaar weer tot bij ons is gekomen. De fans van de grillige zangstijl van David Surkamp (welke hij jammer genoeg niet meer lijkt te gebruiken live) kunnen hier ook weer intens van genieten. Grilliger dan op Song Dance maakt hij het niet, maar naast bovengenoemde tracks vinden we ook op Dreams en Clipper Ship zijn nasale vocale inbreng terug. Een apart fenomeen, dat weten we wel, maar toch zo nostalgisch om naar te luisteren.

Nostalgisch, en tegelijkertijd historisch. Dat zijn de kernwoorden om The Pekin Tapes te omschrijven. Zelfs als het mocht volgens onze regels om hier punten aan te geven, dan zou ik het gewoonweg niet kunnen of willen. Enkele tracks op dit (werkelijke) debuut klinken misschien als afvallers voor Pampered Menial, maar als je dit plaatst in zijn tijd en context dan is deze plaat gewoon compleet en vullen ook die tracks de pakkende songs op kwalitatieve wijze aan. Van het geluid moet je zeker ook niet wakker liggen, deze opnames klinken nostalgisch en stoffig, maar zijn van prima kwaliteit. Dit is er dus eentje die eigenlijk iedereen, jong en oud, in huis moet halen.

Tracklisting:

Pavlov’s Dog - The Pekin Tapes

  1. Subway Sue
  2. Natchez Trace
  3. Time
  4. Stomp Water Magic
  5. It’s All For You
  6. Song Dance
  7. Dreams
  8. Clipper Ship
  9. Fast Gun
  10. Preludin & Fellacio In E Minor
  11. Brand New Day (Demo)
  12. Natchez Trace (Demo)
  13. Fast Gun (Demo)
  14. I Wish It Would Rain (Demo)

Line-up:

  • David Surkamp – Zang, gitaar
  • David Hamilton – Synth, zang
  • Dough Rayburn – Mellotron, Synth
  • Sigfried Carver – Violin
  • Rick Stockton – Bas, zang
  • Mike Safron – Drums, zang
  • Steve Scorfina – Gitaar, zang

Links: