Vorde – Vorde

Vorde – Vorde
Fallen Empire Records, 2014

Het was een naam die toch terug te vinden was in enkele ingediende jaarlijsten, die van deze Amerikaanse blackmetalband Vorde. Men wekte dus zonder twijfel mijn interesse, want er is weinig terug te vinden over deze vier heren uit New York. Na twee demo’s waren ze in 2014 toe aan een selftitled debuut.

De blackmetal van Vorde bezit heel wat herkenningspunten, maar de mix is zo aangenaam duister voorgeschoteld dat het gewoon een tocht geworden is om intens van te genieten. Donkere powerchords vormen de basis, waarop ingespeeld wordt met repetitieve gitaarloops en atmosferische dieptes om er een psychedelische draai aan te geven. Storend blijft voor mij nog het tikkende drumgeluid, maar dat valt enkel op tijdens de momenten waarop de gitaren wat in vaart minderen. Die wazige blackmetalmuur wordt in het occulte getrokken door zanger Aziel die aan Vorde een sterke De Mysteriis Dom Sathanas-tint geeft. Hij blijft wel eerder rechtlijnig doorklinken met zijn lage occulte strot, maar het zorgt voor een aangenaam effect op de aangeleverde instrumentale duisternis.

Vorde schept naar mijn gevoel een ritueel dat haarfijn gepland is en waar al het gevoel kruipt in de beleving ervan. Vooral de combinatie van die heerlijke ritueelkeel met de voortstuwende occulte duisternis, waar hier en daar even een opflakkering inkruipt om je wakker te schudden, plaatst dit debuut op de kaart. Luistertip: Funeral Vortex. Onvoorstelbaar hoe je kan verzinken in die track!

Tracklisting:

Vorde - Vorde

  1. Intro
  2. Hatewave
  3. Transformations of The Vessel
  4. Blood Moon
  5. Crown of Black Flame
  6. Funeral Vortex

Line-up:

  • Mike – Drums
  • Lam – Gitaar
  • Eziagalis – Bas
  • Aziel – Zang

Links: