Krieg/Leviathan – Split

Krieg/Leviathan – Split
Holy Terror Records, 2014

Het is inmiddels bekend dat zowel Wrest van Leviathan als de heren van Krieg verlekkerd zijn op het opnemen van splits. Dit jaar was Krieg goed bezig in dat verband, met in het voorjaar een split met Ramlord en tijdens de zomer nog twee, met Wolvhammer en Moloch. Een onheilige alliantie met grootmacht Leviathan kon niet uitblijven, al blijf ik me afvragen wat het nut is van die vijf tot tien minuten durende splits. Op dat vlak was de split met Moloch dit jaar een unicum, met maar liefst 34 minuten aan luisterpret. Dit keer is het niet het geval: twee nummers die samen negen minuten duren.

Toch maar bespreken, het zijn tenslotte twee bekende namen binnen de Amerikaanse blackmetalscene. Ik moet toegeven dat Krieg me hier niet al te veel doet, hoewel de full-length Transient van dit jaar subliem klonk. Misschien is het gewoon te weinig materiaal om je echt in te kunnen verdiepen. Vrij dof van geluid, met op synth wat spookachtige golven en halverwege wel wat meer psychedelische snufjes in de gitaarlaag. Enkel komt de nadruk te sterk op de zanglijn te liggen en gaat de diepgang zo wat verloren. Dan levert Leviathan eigenlijk een interessanter nummer af met …and a Slave. Pikzwart en heerlijk voortstuwend met knap wat melodische diepgang zoals dat past bij de man. Ook gedragen door die gorgelende, ietwat op de achtergrond klevende strot van hem. Een heerlijk ondergrondse track.

Leviathan dat het van Krieg wint, toch op deze plaat. Misschien niet slecht, aangezien het zesde album Scar Sighted van Wrest in aantocht lijkt te zijn. Een mooie opwarmer voor Leviathan-fans en een wat lege track voor de Krieg-fans na het verbluffende Transient.

Tracklisting:

Krieg/Leviathan - Split

  1. Leviathan – …and a Slave
  2. Krieg – Blacked Out and Broken

Line-up Leviathan:

  • Wrest – Alles

Line-up Krieg:

  • J. Dost – Drums
  • N. Jameson – Zang
  • A. Poole – Gitaar
  • D. Sykes – Bas
  • D. Zdanavage – Gitaar

Links: