Vexillum – Unum

Vexillum- Unum
Limb Music, 2015

Als ik aan folkloristische powermetal denk, komt Pisa niet direct in mijn gedachten omhoog. Zowel folk als powermetal lijkt mij meer iets Duits. Vexillum laat echter horen dat ook Italianen power/folkmetal kunnen maken.

Vexillum- band

Waar de meeste Italianen schijnbaar moeite hebben met de uitspraak van Engelse woorden, heeft Vexillum een blik gastvocalisten opengetrokken om dat enigszins te maskeren. Alle gastoptredens hebben hun eigen rol gekregen. Net als op het debuutalbum van Ayreon. Meest opvallende naam is ongetwijfeld Hansi Kürsch van Blind Guardian, die de rol van veroordeelde op zich mag nemen op het nummer Fire And Blood. Alle gasten op Unum geven wat mij betreft een toegevoegde waarde aan het geheel. En Unum klinkt ook gewoon als een geheel en dus niet als een verzameling losse nummers, wat al snel gebeuren kan als je zoveel verschillende vocalisten gebruikt.

Voorganger The Bivouac kreeg nog als kritiek mee van mijn collega dat de folk elementen wat te geforceerd over kwamen. Op Unum is mij dat totaal niet opgevallen. De stukjes folk vormen een goed geheel met de snelle metal. Vexillum heeft met dit album hun beste werk tot nu toe afgeleverd. Vraag is alleen of dat geheel hun verdienste is, of dat de gastvocalen hier een belangrijke gevolg van zijn. Tijd zal dat uitwijzen.

Tracklisting:
Vexillum- Unum

  1. The Departure: Blow Away The Ashes
  2. The Jester: Over The Clouds (Chris Bay from Freedom Call as The Jester)
  3. The Sentenced: Fire And Blood (Hansi Kürsch from Blind Guardian as The Sentenced)
  4. Lady Thief: What We Are (Maxi Nil from Jaded Star as Lady Thief)
  5. The Hermit: Through The Mirror (Mark Boals from Ring of Fire as The Hermit)
  6. The Way Back: The Clash Within
  7. The True Beginning: Standing As One
  8. Spunta La Luna Dal Monte (Tazenda)
  9. Run Runaway (Slade)

Line-up:

  • Dario Vallesi – Zang
  • Michele Gasparri – Gitaar
  • Francesco Caprina – Gitaar
  • Francesco Saverio Ferraro – Bas
  • Efisio Pregio – Drums

Links: