The Duskfall – Where the Tree Stands Dead

The Duskfall – Where the Tree Stands Dead
Apostasy Records, 2014

Het Zweedse The Duskfall blijkt met Where the Tree Stands Dead na zes jaar afwezigheid zijn vijfde album uit te brengen. Om heel eerlijk te zijn heb ik nooit eerder van de band gehoord. Vreemd, want deze lijkt inmiddels een aardige naam te hebben opgebouwd in het oerwoud van bands dat zijn muziek bestempelt als melodische deathmetal. Where the Tree Stands Dead is een album geworden van uitersten, zoals u in onderstaande recensie zult ontdekken.

Het album trapt af met het snelle To the Pigs, wat meteen aardige verwachtingen schept voor wat nog komen gaat. Deze verwachtingen worden volledig waar gemaakt met het geweldige Farewell. Hoewel de muziek verre van origineel is, pakt het nummer je bij de strot en laat het je niet meer los. De haarfijne productie draagt bij aan dit luistergenot en zorgt er voor dat dit soort snelle nummers bij elke luisterbeurt meer geheimen en details prijsgeven. De heren Mikael Sandorf en Ronny Edlund zorgen met hun geharmoniseerde gitaarlijnen voor het catchy element en laten de muziek bijna smeken om live ten gehore te worden gebracht.

Helaas kent Where the Tree Stands Dead ook een aantal dieptepunten. De stem van Magnus Klavborn is in de eerste paar nummers nog wel te behappen maar gaat mij na een kwartier zo erg tegenstaan dat het een hele opgave wordt om het album in zijn geheel te beluisteren. Elke “schreeuw” is gedubbeld met een tweede stem die duidelijk met de computer is bewerkt. Als hij dan in nummers als I Can Kill You, We the Freaks en Hate for Your God ook nog eens een poging tot zingen doet is het helemaal gedaan met de pret. Daarnaast lijken sommige nummers te zijn geschreven voor pubers met een pluk haar voor hun ogen in een Nirvana-shirt waar het H&M-label (dat is toch ook Zweeds?) nog in hangt.

Op Where the Tree Stands Dead staat gelukkig echt wel een aantal degelijke nummers waar weinig op aan te merken valt. Neem onderstaande luistertips ter harte en bespaar je de kinderachtige niemendalletjes die geen enkel ander doel dienen dan het album vullen. Nummers als Farewell, The Charade, Travesty en We Bleed zijn het beluisteren meer dan waard. Is dat je te veel moeite en wil je liever een samenvatting van het hele album, kies dan voor de titeltrack.

Tracklisting:
The Duskfall – Where the Tree Stands Dead

  1. To the Pigs
  2. Farewell
  3. I Can Kill You
  4. Where the Tree Stands Dead
  5. We the Freaks
  6. Endgame
  7. Hate for Your God
  8. The Charade
  9. Burn Your Ghosts
  10. Travesty
  11. We Bleed

Line-up:

  • Magnus Klavborn – Vocalen
  • Mikael Sandorf – Gitaar
  • Ronny Edlund – Gitaar
  • Jonatan Storm – Bas
  • Fredrik Andersson – Drums

Links: