Aktor – Paranoia

Aktor – Paranoia
High Roller, 2015

Welkom in de jaren 70! Waar bands als Kiss, Thin Lizzy, Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple de basis leggen voor de hedendaagse metal. De Fins/Amerikaanse combinatie van Aktor weet op het debuut album, Paranoia, een geluid neer te zetten dat zo in het eerder genoemde rijtje geplaatst kan worden.

Op hun Facebook-pagina beschrijft de band haar muziek als “top 40 heavy metal, met een heerlijke psychedelische flair”. Een uitstekende omschrijving wat mij betreft. Tien, simpele en lekker in het gehoor liggende songs die zo op een album van Kiss of Thin Lizzy zouden passen. Enige wat weggeeft dat Aktor niet uit de jaren 70 afkomstig is, is hun gebruik van synthesizers en samples. Ondanks het psychedelische element, treffen we op Paranoia geen uitgesponnen epische tracks aan, zoals Pink Floyd dat zo goed kan. Aktor houdt het liever wat toegankelijker. Het geluid van de tracks komt mij een beetje uitgezocht en gepland over, zoals de meeste muziek in de top 40 tegenwoordig voorgekookt klinkt. En zoals zo vaak met voorgekookte prakjes, zal er een grote massa zijn die het allemaal slikt als zoete koek. Persoonlijk vind ik het allemaal wel lekker smaken wat Aktor mij voorschotelt, maar ik kan me voorstellen dat heel wat mensen hun prakkie liever wat rauwer hebben.

Als liefhebber van het oudere werk van Kiss is Paranoia voor mij een feest der herkenning om naar te luisteren. Aktor heeft precies gemaakt wat ze zegt: top 40 heavy metal. Als je je muziek liever wat minder voorgekookt wilt hebben, mag je 15 punten van het totaal aftrekken, ik schep nog een keertje op!

Tracklisting:
Aktor - Paranoia

  1. Devil And Doctor
  2. Gone Again
  3. Stop Fooling Around
  4. Too Young To Die
  5. Six Silver Guns
  6. I Was The Son Of God
  7. Something Nasty
  8. Where Is Home
  9. Never Ending Story
  10. The Mover

Line-up:

  • Professor Black – Zang
  • Jussi Lehtisalo – Onbekend
  • Tomi Leppänen – Drums

Links: