Ruby The Hatchet – Valley of the Snake

Ruby The Hatchet – Valley of the Snake
Tee Pee Records, 2015

Het is zo langzamerhand dringen op de markt van de seventies retro occulte doomrock. Het uit Philadelphia afkomstige gezelschap Ruby The Hatchet is met Valley of the Snake toe aan haar tweede album en is daar medeplichtig aan.

De eerste twee nummers beginnen licht up-tempo en klinken lekker, mede ook door de Hammond orgelgeluiden van Sean Hur. Qua zang ontbreekt er echter wel iets om de band net dat beetje extra te geven, wat bijvoorbeeld bands als Blood Ceremony en Jex Thoth dat duidelijk wel hebben. Zangeres Jillian Taylor mist een scherp of venijnig randje, haar stem kabbelt relatief te rustig voort. Tomorrow Never Comes kent een geweldige doomriff en hier ligt het tempo een stuk lager en klinkt het behoorlijk duister, met afstand het hoogtepunt van dit album. Vanaf het vijfde en snelste nummer Demons dat wat poppy-achtig klinkt met de nodige Blue Öyster Cult invloeden, gaat het niveau omlaag, met als dieptepunt het afsluitende titelnummer. Dit is een semi-akoestische folkballade, met ook nog wat slide-gitaarpartijen erin verwerkt.

Het album eindigt dus in een anticlimax en dat is jammer, want zeker op basis van de eerste drie nummers laat Ruby The Hatchet horen wel degelijk interessante nummers te kunnen schrijven.

Tracklisting:
Ruby The Hatchet – Valley of the Snake

  1. Heavy Blanket
  2. Vast Acid
  3. Tomorrow Never Comes
  4. The Unholy Behemoth
  5. Demons
  6. Valley of the Snake

Line-up:

  • Jillian Taylor – Zang
  • Johnny Scarps – Gitaar
  • Sean Hur – Toetsen
  • Mike Parise – Bas
  • Owen Stuart – Drums

Links: