Exhumed – Gore Metal: A Necrospective 1998-2015

Exhumed – Gore Metal: A Necrospective 1998-2015
Relapse, 2015

Exhumed sierde in 2013 menig jaarlijst met Necrocracy, een voor hun doen opvallend toegankelijke deathmetalplaat die hun veel goordere goregrindverleden deels achter zich liet. Met een remake van Gore Metal uit 1998 lijken ze op deze weg voort te gaan. De klassieker van weleer klinkt gepolijster, toegankelijker en ietwat moderner.

De grootste veranderingen zijn de productie en de vocalen. Redelijk cruciale elementen voor een plaat natuurlijk, dus de verschillen met het origineel zijn best groot. Zowel productie als vocalen zijn veel meer richting de deathmetal georiënteerd dan voordien. De vocalen zijn die van Necrocracy, grunts afgewisseld met rauw geroep in tegenstelling tot de veel scherpere schreeuwen van weleer. De productie is zuiverder, wat mag verwacht worden na zeventien jaar, maar is zeker niet te gepolijst. Neen, dit is een uitstekende deathmetalplaat waarvan je als leek niet hoort dat ze eigenlijk in een vorige eeuw werd geschreven. Het zegt veel over de tijdloosheid van de Amerikaanse deathmetalscene uit de jaren ’90, al zijn de invloeden met Carcass natuurlijk ook erg Brits.

Voor de cultliefhebber zal dit album natuurlijk nooit de klassieker uit 1998 kunnen evenaren, maar je moet nu eenmaal toegeven dat Gore Metal zeker wel voor verbetering vatbaar was. Ik vind deze versie alvast een stap vooruit en ik denk dat fans van Necrocracy dit ook wel lekker zullen vinden. Wie wacht op een plaat als Slaughtercult, die lijkt er voorlopig aan voor de moeite. Fijn trouwens ook dat ze wat leden van de oudere garde hebben uitgenodigd voor een bijdrage. Spijtig wel van de nogal pompeuze titel, zoveel lof verdient deze remake nu ook weer niet.

Tracklisting
”

  1. Necromaniac
  2. Open the Abscess
  3. Postmortem Procedures
  4. Limb from Limb
  5. Enucleation
  6. Casketkrusher
  7. Deathmask
  8. In My Human Slaughterhouse
  9. Sepulchral Slaughter
  10. Vagitarian II
  11. Blazing Corpse
  12. Deadest of the Dead

Line-up:

  • Mike Hamilton – drums
  • Bud Burke – gitaar, vocalen
  • Matt Harvey – vocalen, gitaar
  • Rob Babcock (gast) – gitaar
  • Mike Beams (gast) – gitaar
  • Ross Sewage (gast) – vocalen
  • Alejandro Corredor (gast) – vocalen

Links: