Sovereign – Nailing Shut The Sacrosanct Orifice

Sovereign – Nailing Shut The Sacrosanct Orifice
Broken Limbs, 2015

Dat blackmetal niet altijd hoeft te bestaan uit blastbeats maar het juist kan hebben van sfeervolle stukken op half-time gespeeld bewijst het Amerikaanse Sovereign op het debuut Nailing Shut The Sacrosanct Orifice. Het kost wel een paar luisterbeurten voordat de muziek vat op de luisteraar krijgt. Het pakt vanaf de eerste luisterbeurt nog niet gelijk. Daarvoor is de muziek net iets te gelaagd. Pluspunt is daarbij dat het Sovereign is gelukt de composities dermate interessant te houden dat ze schreeuwen om telkens weer gedraaid te worden.

Dan komt de ranzigheid van de gitaren en vooral de stem goed naar voren. Op vocaal gebied klinkt het zieker dan ziek. Het bloed stroomt bijkant uit de speakers. Onderga Sulfur’s Cross maar eens. De drums staan vrij ver in de mix. Hier lijkt bewust voor gekozen om de ijzige gitaarpartijen naar de voorgrond te halen. Hier valt ook de referentie naar US blackmetal op. Het klinkt strak zonder dat het gevoel en de sfeer verloren gaan.

Wanneer het gas er wel even op gaat, lijkt het qua sfeer op Horna en het repetitieve is afgekeken van Judas Iskariot. Alleen deden zij er net wat langer over om met uitschieters in de catalogus te komen. Imposant dat het Sovereign al lukt dat hun debuut hiermee kan worden vergeleken.

Tracklisting:

Sovereign - Nailing Shut The Sacrosanct Orifice

  1. Gnosis
  2. Orbiting Lunar Curse
  3. Heaping Praise Upon A Cataract Sun
  4. Knives Coated In Pitch Of Terror
  5. Sulfur’s Cross
  6. Profane Glow
  7. Bared Teeth Of he Fog
  8. Part Thy Flesh, Call his Name
  9. Nailing Shut The Sacrosanct Orifice

Line-up:

  • A – Vocalen, basgitaar
  • MS – Gitaar, vocalen
  • Hammer Of Dread – Gitaar
  • MA – Drum

Links: