Warhound – Next Level

Warhound – Next Level
Beatdown Hardwear, 2014

Het is moeilijk om op de muziek van het Amerikaanse Warhound een genre te kleven. De titel Next Level doet al vermoeden dat de heren bezig zijn met next level shit, maar dat kan natuurlijk van alles betekenen. Ze gaan er in ieder geval prat op dat het album geschreven en opgenomen werd op twee maand tijd, dat doet alvast niet veel goeds vermoeden.

Laat ons toch maar proberen: een mix van rap metal, beatdown hardcore en powerviolence? De zanger lijkt doorgaans te rappen, maar doet dit met een vreselijk agressief geschreeuw dat echt klinkt als iemand die de hele wereld haat (dat is een compliment). Er wordt ook wat gegrunt, maar zelden nemen deze de bovenhand. Breakdowns zijn er ook, niet overdreven kunstmatig als bij veel vlot verteerbare hardcore-bands, maar mooi geïntegreerd in de redelijk slome muziek. Opvallend is dat op een album van zestien nummers, waarvan een hoop slechts een dikke minuut duren, nergens het gaspedaal volledig wordt ingedrukt. Metal- of deathcore is dit dan ook zeker niet.

Het is eigenlijk vooral de drummer die de trage beatdown van dit album interessant houdt. Zijn technische bagage is duidelijk merkbaar en is een grote troef. De zanger slaagt hier ondanks al zijn passie en inspanningen minder in, daarvoor gaat hij net iets te snel vervelen. Met zestien nummers had een tikkeltje meer variatie gemogen, maar ik ben best opgelucht dat er niet naar draaitafels of ander bliepjes gezocht wordt om deze Next Level op te leuken. Luistertip: Enemy Poison.

Tracklisting
”Warhound

  1. Gotham
  2. Onslaught
  3. Next Level
  4. Abandon
  5. Daisy
  6. The Hook
  7. Enemy Poison
  8. Anger
  9. Filter
  10. Full Circle
  11. Stress
  12. Gia
  13. Web
  14. Warrior Call
  15. [Untitled]
  16. Monster

Line-up:

  • Sean Inacio – gitaar
  • Nico LaCorcia – drums
  • Ronnie Vinal – vocalen, gitaar
  • John Bro – bas
  • Jon Ortiz – vocalen

Links: