V/A – Ceci N’est Pas Un Disque

V/A – CECI N’EST PAS UN DISQUE
Hypertension Records, 2014

Kindred was in de jaren negentig een van mijn favoriete hardcore-bands uit België. Hoewel ze niet uit het H8000-postcodegebied kwamen maar uit Limburg, speelden ze wel zo’n soort metaal-achtige hardcore dat destijds kenmerkend was voor die scene. Verzoeken tot een reünie zijn altijd afgehouden en vervolgens is de band overgegaan tot Enemy Of The Sun wat meteen een mindere band was. Vervolgens zijn de broers Jan en Maarten Beckers (respectievelijk gitaar en drums) verder gegaan met de experimentele rockband Kabul Golf Club. In 2012 heeft de band hun eerste EP Le Bal Du Rat Mort uitgebracht en was aan het schrijven voor hun tweede release. Helaas is de ontwikkeling van de band geknakt omdat zanger en gitarist Florent Pevée door een tragisch ongeluk om het leven kwam. Zijn wens was altijd om het Le Bal Du Rat Mort op vinyl uit te brengen. Dit is ook gebeurd en met een aanvulling van verschillende interpretaties van bevriende bands.

De helft van de plaat bevat een re-release van Le Bal Du Rat Mort. Deze plaat is al eerder goed gerecenseerd door collega Bart Alfvoet. Hierdoor zal ik mij in deze recensie beperken tot de covers. Duidelijk is dat Demon Days favoriet is. Maar liefst drie verschillende interpretaties van dit nummer worden gegeven. Hiervan is de interpretatie van The Sore Losers het meest rustieke en maken het hyperactieve origineel tot een lekker klinkend alt-rock nummer. Terwijl bij Raketkanon het nummer tot een sludgenummer met elektronica wordt omgedoopt. Hierbij irriteer ik mij wel aan de naar achter gemixte vocalen. Het lijkt hierdoor alsof de zanger met een wc-rol in een emmer zingt. Rise And Fall vertraagt Demon Days tot een prima doomsong.

Tweede favoriet van de bevriende bands is het nummer Fast Moving Consumer Goods. Hieraan wagen twee bands zich. Picket interpreteert het als experimentele elektronica zoals producers als Prefab 73 en Flying Lotus dit doen. Terwijl The K! een Fugazi-achtige draai hieraan geeft maar pijnlijk vals zingt. Ook de overige covers bevinden zich in dat spectrum. Het is hier en daar wel erg ver verwijderd van het origineel. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, maar staat hierdoor wel erg ver af van het hardere werk. Waar ik denk dat voor de originelen nog wel een metalhead kan warmlopen, is dat lastiger voor te stellen voor de meeste covers (met uitzondering van de Rise And Fall en Raketkanon-interpretaties). Ondanks de sympathieke insteek vind ik deze heruitgave dan ook maar deels geslaagd.

Tracklisting:
Kabul Golf Club

  1. The Sore Losers – Demon Days
  2. Kabul Golf Club – Minus 45
  3. Piquet – Fast Moving Consumer Goods
  4. Kabul Golf Club – Demon Days
  5. Polaroid Fiction – Minus 45
  6. Kabul Golf Club – Bits of Freedom
  7. The K.- Fast Moving Consumer Goods
  8. Raketkanon – Demon Days
  9. Kabul Golf Club – 5 Minutes To Midnight
  10. Little Trouble Kids – Bits of Freedom
  11. The Rott Childs – 5 Minutes To Midnight
  12. Kabul Golf Club – Fast Moving Consumer Goods
  13. Rise And Fall – Demon Days

Links: