The King Is Blind – The Deficiencies of Man

The King Is Blind – The Deficiencies of Man
Mordgrimm, 2014

Werd ik bijna door de openslaande deuren het balkon opgeblazen. Mijn god, wat een kracht, sound en volume. De death/doom metal van The King Is Blind heeft diepgang en komt aan als een mokerslag. Alles wat deze mannen uit Essex spelen klinkt eerlijk en uit het hart en kent een merkwaardige mix van gevoel en agressie en bovendien krijgen we een heerlijke (of is dat er geen goed woord voor?) grunt en knap instrumentaal werk te horen.

Zoals de meeste lezers hier wel weten ben ik niet echt een kenner en liefhebber van de extremere metal. Maar het idee dat dit onbesproken de kieperbak in zou gaan stond me nogal tegen. Van deze luisterbeurt heb ik geen moment spijt gehad, sterker nog het duurde eigenlijk veel te kort, maar ja, dat heb je met een EP. The King Is Blind bestaat nog niet zo lang, zo’n anderhalf jaar. Maar met bandleden afkomstig uit bands als Cradle of Filth, Entwined en Extreme Noise Terror kan er natuurlijk verrekte weinig mis gaan. In 2014 werden er twee EP’s uitgebracht, waarvan de tweede The Deficiencies of Man dus hier besproken wordt. Tussen het uitbrengen van de twee schijfjes door werd ook nog even Bloodstock plat gespeeld.

Monolithic Metal noemen ze het zelf en dat geeft al aan dat er over songs en teksten echt nagedacht is, dat er met een thema gewerkt wordt en een verhaal verteld. Maar dat niet alleen want ook muzikaal en instrumentaal worden er hoogstandjes afgeleverd aan de lopende band. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat het veel te kort is.

Tracklisting:
tkid

  1. A Thousand Burning Temples
  2. Of Osiris & Execration
  3. Thorns That Pierce the Skull
  4. Revelation, Apocalypse

Line-up:

  • Barney Monger – Drums
  • Lee James Appleton – Gitaar
  • Paul Ryan – Gitaar
  • Steve Tovey – Zang, bass

Links: