Bjørn Riis – Lullabies In a Car Crash

Bjørn Riis – Lullabies In a Car Crash
Karisma Records, 2014

Vorig jaar is meneer Bjørn Riss van de Noorse band Airbag op zijn eentje begonnen. Lullabies In a Car Crash ligt al sinds november in de rekken, maar de man komt met zijn bandleden in april pas naar Nederland. Ergens is deze review dus nog wel actueel. Daarnaast moet deze plaat gewoon even wat mooie woorden meekrijgen en hoop ik ook dat heel wat lezers naar Helmond zullen reizen, want deze plaat is echt steengoed.

Progrock dus, maar van het zoete type. Wat opvalt is dat meneer Riis het erg herkenbaar houdt met akoestiek en atmosferische hoogtes die te linken vallen aan Pink Floyd, een zangstijl en symfonische uitschieters die erg Porcupine Tree aanvoelen en af en toe een toefje melancholie dat doet denken aan het oudere werk van Anathema. Lullabies In a Car Crash leunt vooral aan bij de prog van Steven Wilson, met eveneens erg mooie solo’s die de diepte inbanen naast een rijke atmosfeer die door de synth opgebouwd wordt. Misschien iets minder afwisselend en overdonderend, maar zeker zo prachtig. Op de titeltrack voelt het echter meer David Gilmour aan. Erg knap als je dat kan.

Voor liefhebbers van Porcupine Tree-prog is dit ongetwijfeld een pareltje. Hopen dus dat dit het begin is van een mooie solo-carrière van deze man. Geen luistertips op deze plaat, gewoon van begin tot einde luisteren, genieten en op repeat drukken.

Tracklisting:
Villainy - The View From My Ivory Tower

  1. A New Day
  2. Stay Calm
  3. Disappear
  4. Out of Reach
  5. The Chase
  6. Lullaby In a Car Crash

Line-up:

  • Bjørn Riis – Gitaar, zang
  • Henrik Fossum – Drums
  • Ole Michael Bjørndal – Gitaar
  • Vegard Sleipnes – Bas
  • Simen Valldal Johannessen – Synth

Links: