Vulturium Memoriae – Nato Per Ragioni Ignote

Vulturium Memoriae – Nato Per Ragioni Ignote
Avantgarde Music, 2015

Avantgarde Music waagt zich weer aan een vreemd beest. Natuurlijk gaat dit label op zoek naar alles wat apart is, maar Vulturium Memoriae is er wel eentje waar je wat uithoudingsvermogen voor moet hebben. Mensen die al wat gek zijn in hun hoofd gaan er zich misschien wel goed bij voelen, want dit debuut maakt je behoorlijk kierewiet. Veel melancholie, heel wat ambient en elektronische golven die je hypnotiseren. Verder ook geen zanglijn en geen instrumenten, buiten die lichte drum die er doorheen gaat.

Deze Italiaan Mirg bewandelt op die manier een erg vreemd pad. Op sommige momenten denk ik dat mijn hoofd dreigt te ontploffen, zoals bij Onde Psichiche di Coscienza, maar op sommige momenten is het ook gewoon heerlijk intens zoals op Grigiore a Cielo Aperto. Intens wel, maar hier valt echt nog niet van te genieten. De scherpe klanken van deze muziek zorgen er na tien minuten voor dat je oorpijn krijgt en ongetwijfeld heb je tegen het eind van de plaat last van oorsuizen. Eigenlijk een concept dat dus wel interessant is, maar waar de scherpe klanken erg veel roet in het eten gooien. Neem je Miraggio Attraverse i Ricordi erbij dan gaat het allemaal al veel beter naar binnen. Hier is hypnose bassiger en dus draaglijker gemaakt en op die manier merk je ook hoe prachtig gelaagd deze man werkt met zijn geluidslandschappen.

Een sterk project waar je gek van wordt, maar waar je makkelijk ook wat fysieke schade mee oploopt. Momenteel maken die aanhoudende snijklanken dat Nato Per Ragioni Ignote voor een groot deels onbeluisterbaar wordt, en dat is jammer. Inhoudelijk blijft dit een interessante nieuwkomer.

Tracklisting:
Vulturium Memoriae - Nato Per Ragioni Ignote

  1. Dissolvenza della ragione
  2. Onde psichiche di coscienza
  3. Miraggio attraverso i ricordi
  4. Nato per ragioni ignote
  5. Grigiore a cielo aperto
  6. Lungo l’orizzonte dell’addio

Line-up:

  • Mirg – Alles

Links: