Sons of Crom – Riddle of Steel

Sons of Crom – Riddle of Steel
Debemur Morti Productions, 2014

Meng als nieuwkomer epic doom met heavy metal en vleugjes black- en deathmetal en druk er een eigen stempeltje op. Dat is nu precies wat Sons of Crom doet. Ontstaan in het begin van 2014, meteen gestart met het maken en uitbrengen van een EP en daarna de studio ingetrokken om het debuutalbum op te gaan nemen. Dan getekend bij het welbekende Debemur Morti label en als proefballonnetje daar een EP uitgebracht, waarna aan het einde van 2014 het debuut Riddle Of Steel werd uitgebracht. Als ik het goed begrepen heb, wordt er nu reeds gewerkt aan een opvolger die dit jaar nog moet verschijnen.

Het was zeker geen liefde op het eerste gehoor bij mij. Ik had een aantal luisterbeurten nodig om het echt te waarderen, want er zit veel meer in als je zou denken. Een flauwe Bathory clone die op allerlei fronten tekort schiet, dacht ik in eerste instantie, maar dan blijkt uiteindelijk dat de twee Zweedse heren het allemaal net iets anders aanpakken als voorgenoemde band. De vocalen worden wat minder episch aangezet, de gitaren en thema’s zijn overduidelijk uit de klassieke heavy metal gekomen en de variatie in vocalen maakt aansluiting met andere metalsoorten mogelijk. Een herkenbaar eigen geluid dat het plezierig maakt om naar te luisteren, als je daar even de tijd voor neemt en door de cliché’s heen prikt. Pakkende songs met een prettig bombastisch sfeertje.

Niks op aan te merken? Natuurlijk wel. Een volstrekt overbodig en ellenlang pianostuk, vocalen die in het heldere soms net teveel over de top gaan en gitaren die wel erg ver naar voren staan in de productie waardoor ze overschreeuwd moeten worden. Er is dus zeker ruimte voor verbetering. Maar de Franse platenbazen hebben goed gezien dat er hier een groeibriljant aan het werk is en ook het metalpubliek lijkt Sons Of Crom langzaam maar zeker te ontdekken. Ikzelf ook, ook al vind ik wel dat ik daar een beetje laat mee ben. Maar beter laat dan nooit. Luister zelf maar eens.

Tracklisting:
SOC

  1. Myrkrarfar
  2. Master of Shadows
  3. Golden Gates
  4. Call of the Black Mountain
  5. Cimmerian Dance
  6. Victory
  7. Seven Spells (The Riddle of Steel)

Line-up:

  • Janne Posti – Zang, gitaar, bass, keyboards
  • Iiro Sarkki – Zang, drums

Links: