Keeper/Seabastard – Split

Keeper/Seabastard – Split
Dry Cough Records, 2015

Het Engelse Dry Cough-label is allang geen onbekende meer en brengt goede doom en sludge uit. Zo ook met de split elpee van het Californische Keeper en het Engelse Sea Bastard. Beide bands spelen rauwe, onheilspellende doom die hier en daar neigt naar sludge, death en black. Ik ben er erg van onder de indruk.

Met haar demo MMXIV ontketende Keeper een ware underground hype en veroverde een plek op veel jaarlijstjes. De band speelt rauwe doom/sludge met blackmetalvocalen. Dit klinkt erg onheilspellend en donker. Het nummer 777 duurt veertien minuten en is erg sterk. In mijn ogen is het een stap voorwaarts ten opzichte van hun demo, die ook al indrukwekkend was. Het doet mij een beetje aan Grief denken die het nummer Black Sabbath covert. Of Noothgrush maar dan bruter. Erg goed. Ik kijk uit naar hun volgende release.

Sea Bastard kennen we al van hun Scabrous album waarop lange uitgesponnen death/doom nummers op stonden. Denk aan diSEMBOWELMENT. Op deze split zet Sea Bastard de lijn voort en levert met Astral Rebirth een nummer af van ruim twintig minuten. Dit doet het in dezelfde stijl van Keeper: rauw, hard en traag. Ikzelf vind dat de band wel iets te lang doorgaat en te eentonig is in de intro waardoor ik een beetje op mijn horloge begon te kijken. Gelukkig wordt het nummer na tien minuten wat sneller en ontaardt het in een Eyehategod-achtige sludge met solo’s. Al met al een goede split van twee bands waar we zeker meer van gaan horen in de toekomst.

Tracklisting:
keeperseabastard

  1. Keeper – 777
  2. Sea Bastard – Astral Rebirth

Line-up Keeper:

  • Jacob Lee – Gitaar,Basgitaar, Zang
  • Penny Keats – Gitaar, Drums, Zang

Line-up Sea Bastard:

  • Ian Montgomery – Zang
  • Oliver Heart – Gitaar
  • Steve Patton – Basgitaar
  • George Leaver – Drums

Links: