Hacavitz – Darkness Beyond

Hacavitz – Darkness Beyond
Dark Descent Records, 2015

De uit Mexico afkomstige blackmetalband Hacavitz heeft al aardig wat uitgaven op naam staan, desondanks had ik nog nooit van de groep gehoord. De band is opgericht in 2003 en heeft reeds 4 langspelers uitgebracht, deze meegeteld. De vorige release, Metztli Obscura, kreeg in 2010 van mijn waarde collega Bart een genereuze score van 91. Daardoor waren mijn verwachtingen al hoog gespannen voor deze Mexicanen.

De albumhoes kreeg redelijk wat negatieve reacties, maar ik vind hem persoonlijk wel sterk; hij straalt het donkere karakter van de muziek uit, maar blijft daarnaast toch simpel. Het type blackmetal dat de band speelt doet erg denken aan die uit de Noorse scene, met af en toe wat deathmetal invloeden die het geluid net wat extra’s geven en het geheel net wat interessanter maakt.

De opener van het album, Terra Nihil, is gelijk al een sterk nummer die voldoet aan de verwachtingen. Het is niet te ingewikkeld, maar alles wat de heren uitvoeren doen ze goed, en daaruit ontstaat een meeslepende opener. De tweede track is minstens zo goed als de eerste, en misschien zelfs wel wat beter; hij begint met een felle schreeuw over een stampend drumritme en een mooie blackmetal gitaar. ‘’Dit is extreme metal zoals het hoort te klinken’’ schiet er door mijn hoofd. De derde track is een bijna ambient instrumentaaltje met een mooie sfeer. Deze track, genaamd Livskit, had wat mij betreft net zo goed inbegrepen kunnen zijn bij een ander nummer, en de aparte track is daarom in mijn ogen wat overbodig. We gaan verder met de titeltrack van het album: Darkness Beyond. Weer zijn goed uitgevoerde, lagere blackmetalvocalen van de partij, met een slepend ritme en een sfeervolle en duistere gitaarpartij. Track nummer zes, Herejia, heeft een eerie klinkende intro, gevolgd door een destructief en melancholisch vervolg, waarin enige invloeden uit de Zweedse death metal te horen zijn. De laatste twee nummers zijn eigenlijk hetzelfde verhaal: slepende drumritmes en uitstekend uitgevoerde gitaarriffs van de bovenste plank. Dit alles doet Hacavitz zonder saai of repetitief te worden. Hoe ze dit voor elkaar krijgen weet ik niet, maar voor mij was het in ieder geval genieten.

Bij mijn eerste kennismaking met deze groep word ik gelijk overtuigd door een klein uur aan meesterlijke black metal in Noorse stijl. Hoe deze band niet eerder in mijn collectie is gekomen weet ik niet, maar ik denk dat het tijd is hun eerdere werk ook maar eens te beluisteren. Dit album is absoluut een aanrader voor elke metalhead die van de extreme metal houdt. Met het bekende, maar toch niet vervelende blackmetalgeluid hebben ze deze 90 punten dik verdiend.

Tracklisting:
Hacavitz – Darkness Beyond

  1. Terra Nihil
  2. Deadream
  3. Livskit
  4. Darkness Beyond
  5. Herejia
  6. De Humo Negro y Ceniza
  7. Time is Now

Line-up:

  • Antimo Buonnano – zang, gitaar, bas
  • Ivan Ochoa – gitaar, bas
  • Cesar ‘’Led’’ Sanchez – drums
  • Ulises Sanchez – bas

Links: