Mob Rules – Timekeeper (compilation)

Mob Rules – Timekeeper (compilation)
Steamhammer/SPV, 2014

Dit stukje gaat deels over een onopgelost mysterie. Mob Rules is een band die in haar twintigjarig bestaan waardering en respect oogstte bij collega’s en de media. Deze Duitse band werd gezien als één van de grootheden uit de heavy/powermetal-scene. Toch zijn ze nooit doorgebroken naar het echt grote publiek. Natuurlijk is er een behoorlijk grote hondstrouwe fanschare, maar ze zijn in de praktijk nooit de grootheid geworden die ze verdienden te zijn en niemand kan uitleggen waarom dat zo is. Uitstekende muziek, prima uitstraling, positief ingestelde en creatieve mensen en ook over platenlabels en management valt weinig te klagen. Het is er gewoon niet van gekomen.

Om het twintigjarig jubileum te vieren is een unieke CD/DVD box genaamd Timekeeper uitgebracht door Steamhammer SPV. Mob Rules startte haar carriére met twee albums voor Limb Music. Die gaven toestemming om materiaal uit die tijd te gebruiken op deze jubileum uitgave. Daarna maakten ze drie albums voor Steamhammer en ook dat materiaal kon gebruikt worden. Tegenwoordig werkt men voor AFM records en daarmee werd geen accoord bereikt zodat materiaal van de laatste twee albums niet gebruikt kon worden. Gelukkig maar dat het beste materiaal op de eerste vijf albums stond, maar jammer is het natuurlijk wel.

De Timekeeper box bestaat uit een cd met daarop een muzikaal overzicht bestaande uit vijftien nummers, waarvan twee live, van de periode tot en met 2006. Prima samengesteld en lekker om naar te luisteren. Ook daaruit blijkt weer hoe goedMob Rules eigenlijk is in haar genre. De tweede cd bevat twee gloednieuwe songs, één ge re-masterde song, een nieuwe cover en zeven opnieuw opgenomen songs. Elf nummers in totaal dus, gemaakt in samenwerking met een aantal gastmusici (en niet de minsten). Zo zijn onder meer ex-Accept frontman Udo Dirkschneider, Bernard Weiss van Axxis, Amanda Somerville, Herbie Langhans van Sinbreed, Peavy Wagner van Rage aanwezig evenals een aantal minder bekende of niet nader genoemde mensen. De derde cd is eigenlijk een single met twee nummers die voor deze review niet werd meegeleverd. Als laatste is een DVD in de box te vinden met onder meer een volledige videoregistratie van het optreden van de band in het Atlanta ProgPower festival in 2011.

Omdat dit een unieke box is, betreft het natuurlijk een absoluut hebbeding voor de fans. Maar ik ga er van uit dat die hem al in hun bezit hebben inmiddels. Maar daarnaast is het voor de liefhebbers van de pure powermetal een prachtige verzameling songs van hoge kwaliteit tegen een zeer redelijke prijs. Beslist de moeite van het beluisteren en bekijken waard. Ik heb er wel van genoten. Helaas geven we verzamelaars hier geen cijfer, anders was het zeker een 85 geworden. Naast de hierboven beschreven box zijn overigens ook de eerste twee discs als dubbelcd te verkrijgen. Doe jezelf als liefhebber een plezier en ga lekker luisteren en misschien voor de nieuwere generatie power luisteraars een mooie kans om kennis te maken met een unieke band.

Tracklisting:
mob rules
CD 1.

  1. Temple Fanfare
  2. Pilot of Earth
  3. Black Rain
  4. Cannibal Nation
  5. Astral Hand
  6. Close my Eyes
  7. Dead Man’s Face
  8. Among the Gods
  9. In the Land of Wind and Rain
  10. Hollowed be Thy Name
  11. Last Farewell
  12. Ice and Fire
  13. Lord of Madness (Live)
  14. With Sparrows
  15. Rain Song (Live)

CD 2.

  1. Insurgeria
  2. Celebration Day
  3. Lights Out
  4. End of All Days
  5. Broken
  6. All Above the Atmosphere
  7. Coast to Coast
  8. How the Gypsy was Born (Remastered)
  9. Run with the Wolf
  10. My Kingdom Come (Orchestral version)

CD3(single).

  1. My Kingdom Come (new track)
  2. Meet You In Heaven (2005, live)

DVD.

  1. Atlanta ProgPower festival gig, 2011

Line-ups:

Huidige bezetting:

  • Klaus Dirks – Zang
  • Matthias Mineur – Gitaar
  • Sven Lüdge – Gitaar
  • Markus Brinkmann – Bas
  • Nikolas Fritz – Drums
  • Jan Christian Halfbrodt – Keyboard

Voormalige leden:

  • Oliver Fuhlhage – Gitaar
  • Thorsten Plorin – Bas
  • Arved Mannott – Drums
  • Sascha Onnen – Keyboard

Links: