Armageddon – Captivity & Devourment

Armageddon – Captivity & Devourment
Listenable Records, 2015

Armageddon, zowat de minst originele naam voor een metalband. Deze internationale band bestaat al van in 1997, het jaar waarin mijn broer me het debuut Crossing the Rubicon voorschotende. Deze band is in feite een zijproject van Christopher Amott (ex-Arch Enemy), en dat valt er absoluut aan af te horen.

Melodeath is niet meer wat het was, en dat maakt Armageddon nog eens klaar en duidelijk. De oude Arch Enemy-techniek met ballen komt nummer na nummer bovendrijven. Vliegende solo’s, flitsend samenspel, sublieme overgangen en strakke dubbelbassecties, Captivity & Devourment heeft alles in huis om er een spektakel van te maken voor de melodeathliefhebber, en het benut zijn potentieel bijna helemaal. De nummers zijn stuk voor stuk memorabel en vertonen op geen enkel moment vieze corekitsch waar Arch Enemy zich tegenwoordig constant aan bezondigt. Nochtans is Armageddon niet vies van heavy invloeden, zelfs teutonische hardrockvibes komen regelmatig langs in de instrumentale exposés. Geen probleem, de heavy lading past perfect in dit muzikale plaatje.

Een zeer onderhoudend album, genreoverstijgend sterk in al zijn diversiteit. Christopher Amott is natuurlijk het epicentrum van Armageddon, maar ook de rest van de band haalt een hoog niveau. Muzikaliteit en “extreme” metal van een heel hoog niveau. Conquer en de bovenstaande lyricvideo dienen beluisterd te worden (en The Watcher!).

Tracklisting:
Armageddon

  1. Captivity & Devourment
  2. Locked In
  3. Rendition
  4. Fugitive Dust
  5. Conquer
  6. Thanatron
  7. Background Radiation
  8. The Watcher
  9. Equalizer
  10. Giants

Line-up:

  • Christopher Amott – Gitaar
  • Sara Claudius – Bas
  • Márton Veress Drums
  • Joey Concepcion – Gitaar
  • Antony Hämäläinen – Keel

Links: