Raubtier – Bestia Borealis

Raubtier – Bestia Borealis
Despotz Records, 2014

Een compilatie-cd. Na amper zeven jaar groepsgeschiedenis. Ja, dat vinden wij een beetje vreemd, heren roofdieren. “Voor onze nieuwe fans” zeggen ze zelf, “een poging om Europa te veroveren”, zegt het label.

Zo klinkt de muziek van industrialmetalbuitenbeentjes Raubtier natuurlijk wel. Als een veroveringstocht. Marcherende snaredrumkadans, dik gepantserd gitaarmassief dat met een vuile, roestige sound op elke stokslag buldert en met daarachter wilde electropulsen. Zo gaat het althans in de militaristische drilboorstrofes. De refreinen gooien de boel plots open en focussen op een heroïsche sfeer. Geëvoceerd door middel van biljartvlakke ragmoerassen en uitgestrekte synthpanorama’s. Een groot contrast met de barbaarse wildemansmarsen die eraan voorafgaan, te groot als je het voor het eerst hoort. Een ander herkenningspunt zijn de boertige bulldogvocalen met veel intonatie. Het lijkt op zingen maar is het niet. Zoek het in de Korpiklaani-hoek.

Is het een best off? Bwa, met de wildere gitaarstangen en rupsbanddrums van Kamphund, de bazuinende synths en tredmolenwiekrags van Lebensgefahr staan er twee dikke toppers op. De overige tracks zitten qua synthvariatie snor, maar missen duidelijk gitaar- en drumpressie in de refreinen, zodat het heel snel lijkt alsof de zanger van Korpiklaani een nummer van Nightwish inzingt. Die kant wil je als roofdier natuurlijk niet op.

Tracklisting
Raubtier-BestiaBorealis

  1. Det Finns Bara Krig
  2. Dobermann
  3. Kamphund
  4. VÄrldsherravÄlde
  5. Polarvagen
  6. Lebensgefahr
  7. Sveriges Elit
  8. Vittring
  9. LÅt Napalmen Regna
  10. Skjut; GrÄv; Tig
  11. Qaqortoq
  12. Panzarmarsch

Line-up:

  • Pär Hulkoff – Vocalen, gitaar, keyboards
  • Jonas Kjellgren – Basgitaar
  • Mattias ‘Buffeln’ Lind – Drums

Links: