Cold Blue Mountain – Old Blood


Cold Blue Mountain – Old Blood

Halo Of Flies

Records, 2015

Cold Blue Mountain speelt een mix van sludge/doom en postrock. Met name de kwaliteit van de postrock zorgt ervoor dat de enigszins dertien-in-een-dozijn-sludgeriffs en eentonige zang naar een ruim voldoende niveau worden getild.


Het begint met een intro die je verwacht bij een postrockband. Ik heb even moeten checken of ik wel met een sludge-/doom-release te maken had en niet met de nieuwe Mogwai. Dit zegt wel iets over de kwaliteit van Cold Mountain, het intro van Seed Of Dissent begint mooi met piano, rustige strijkers en rustig opbouwende gitaren. Totaal verrast word je door de droge hoge krijs en de doom die dan volgt. Veel andere intro’s volgen deze benadering waardoor duidelijk is dat Cold Mountain dit als kenmerkende stijl heeft geadopteerd. Gedurende de nummers wordt gebruik gemaakt van intermezzo’s die naar de intro’s terugverwijzen gevolgd door een omslagpunt waarin andere sludge-/doomriffs gespeeld worden.

De sludge-/doomstukken op Old Blood zijn hier en daar saai. Evenals de zang. Gelukkig fungeert de variatie die de band met postrockinvloeden aanbrengt als fijn vangnet. Subtiel gebruik van pianotonen die meegaan met een gitaarlick (New Alliances) en echt goede intermezzo’s maken ervan dat Cold Blue Mountain uittorent boven de woekering van sludge-/doombands. Wanneer nu ook de zang en sludge-/doomriffs iets gevarieerder zijn kunnen ze wel echt meedoen in het eerste elftal.

Tracklisting:
Cold Blue Mountain

  1. Seed Of Dissent
  2. New Alliances
  3. Strongest Will
  4. Retreat

Line-up:

  • Brandon Squyres – Zang
  • Will McGahan – Gitaar
  • Sesar Sanchez – Gitaar
  • Adrian Hammons – Basgitaar
  • Daniel Taylor – Drums

Links: