Ensiferum – One Man Army

Ensiferum – One Man Army
Metal Blade Records, 2015

Ensiferum zet met One Man Army de standaard in de wereld van epische folkmetal. Iedere band die herinneringen wil oproepen aan lang vervlogen tijden waarin stoere mannen met lange baarden gekleed in de huid van gedode dieren elkaar met een houten knuppel aanvallen terwijl ze sloten bier wegklokken, moet dit album als graadmeter nemen. Zo goed is het.

Alles is aanwezig op One Man Army. Agressie, melodie, sfeer, plezier, deathgrunt, cleane zang, koortjes en meebrulmomenten: de Finnen zorgen ervoor. Na een instrumentaal introotje barst het feest los met Axe of Judgement om te eindigen met het bombastische Descendants, Defiance, Domination. Ja, met Neito Pohjolan volgt weliswaar nog een nummertje maar dat is niet meer dan een rare pop-achtige countrytrack die binnen een minuut al stierlijk verveelt. Na alle genialiteit ervoor moet dat deze uitglijder het vijfkoppige gezelschap maar vergeven worden. Ook het razendsnelle en vrolijke Two of Spades is trouwens een vreemde eend in de bijt maar deze is een heel stuk beter te verhapstukken.

Er is weinig dat niet klopt aan Ensiferum’s zesde werkstuk. De band weet van begin tot eind te boeien, treedt van gebaande paden af zonder te verzwakken en kan genadeloos hard zijn als het moet. Liefhebbers van het genre moeten dit sowieso in huis halen maar ook luisteraars van melodieuze deathmetal kunnen hier ongetwijfeld mee uit de voeten. De Noormannen van Ensiferum kwamen, zagen en overwonnen.

Tracklisting:
Ensiferum - One Man Army 200x200

  1. March of War
  2. Axe of Judgement
  3. Heathen Horde
  4. One Man Army
  5. Burden of the Fallen
  6. Warrior Without a War
  7. Cry for the Earth Bounds
  8. Two of Spaded
  9. My Ancestors’ Blood
  10. Descendants, Defiance, Domination
  11. Neito Pohjolan

Line-up:

  • Markus Toivonen – Gitaar, vocalen
  • Petri Lindroos – Gitaar, vocalen
  • Emmi Silvennoinen – Keyboard, vocalen, piano, orgel
  • Sami Hinkka – Bas, vocalen
  • Janne Parviainen – Drums

Links: