Shredhead, Hate en Vader in Eindhoven

Shredhead, Hate en Vader in Eindhoven
Zondag 15 maart 2015, Dynamo

Alles was anders zondag 15 maart in Eindhoven. De opener van een avondje deathmetal in Dynamo bleek niet het Zweedse Zonaria maar Shredhead uit Israël, plaats van handeling was niet de grote zaal maar de kelder en het tijdschema was vervroegd en ingekort. Gelukkig trok niemand zich van dat alles iets aan en werd er 2,5 uur aan fijnbesnaarde muziek gebracht.

Hate

Shredhead pakte de zaken voortvarend op en ging voor een publiek van enkele tientallen vol overgave van start. De snelle, melodieuze thrashmetal van het viertal klonk zeker niet als een straf. Er zat voldoende afwisseling in de nummers en er werd goed gemusiceerd. Een bandje om in de gaten te houden.

Vader 1

Voor Hate druppelt de kelder van Dynamo langzaam vol maar nog steeds zou de opkomst bij een rondje voor de hele zaal niet direct leiden tot een persoonlijk faillissement van uw verslaggever. De band rondom bruller/bassist Adam the First Sinner doet wat overgave en inzet betreft niet onder voor Shredhead. De gitaristen Destroyer en Kain headbangen alsof hun leven ervan afhangt en Adam the First Sinner laat zich ook niet onbetuigd. Met nummers als Valley of Darkness en het machtige Leviathan van het laatste album Crusade: Zero in de binnenzak hebben de Polen natuurlijk ook wel het repertoire om als een bulldozer te werk te gaan. De blackened deathmetal klinkt prima, voor zover geluid in een kelder prima kan zijn natuurlijk.

Vader 2

Hoofdact Vader kan na een kort intro natuurlijk niet achterblijven en probeert met Abandon All Hope en Go to Hell van het laatste album Tibi et Igni de brug met de voorgaande bands te slaan. Dat lukt prima. Het publiek, in getal weer wat afgenomen ten opzichte van het optreden van Hate, eet uit de hand van het sympathieke Vader-opperhoofd Peter en anders is er nog wel de opgewekte gitarist Spider. Als Come and See My Sacrifice wordt gebracht is de eerste moshpit al losgebarsten: erg knap met een gevaarlijk ogende betonnen paal net naast het podiumpje.

Vader 3

Silent Empire, Decapitated Saints en Triumph of Death: het brute deathmetalgeweld gaat erin als zoete koek. Met Chaos en Dark Age wordt zelfs nog een nostalgisch tripje gemaakt naar het eerste Vader-album: The Ultimate Incantation uit 1992. Na een extreem korte pauze komen de vier Polen terug voor het venijnige Helleluyah!!! (God Is Dead) en dan zit het er echt op. Grote namen als Hate en zeker Vader hadden meer publiek verdiend maar degenen die aanwezig waren zullen met een goed gevoel de Eindhovense avond hebben opgezocht.

Vader 4

Foto’s: Wendy Jacobse Photography

Wendy Jacobse was onverwachts verhinderd voor het optreden van Shredhead, Hate en Vader. Alle foto’s zijn gemaakt tijdens het optreden van Hate en Vader een dag eerder, in Baroeg in Rotterdam.

Links: