Mechina – Acheron

Mechina – Acheron
Eigen Beheer, 2015

Chapiter vijf intussen, van de intergalactische conceptsaga over allerlei door futuristische constructies overwoekerde godenwerelden. Deze keer maken we een interstellaire rafting over de Acheron, de onderwereldse rivier waarvan de oude Grieken geloofden dat hun lijken ze moesten oversteken om in het dodenrijk te mogen vertoeven. Nogal spottend omschreven misschien, want het zou de eerste keer niet zijn dat deze Chicagobewoners een cinematografisch epos in hun industriële deathmetal verwerken.

Dat het zelfs de vijfde keer is, merk je al aan de eerste Pirates Of The Caribbean-achtige soundtrackorkestraties die het geweld inleiden. Daar beuken plotsklaps hun exoplanetenverbrijzelende machinegitaren in en vanaf dan is het weer genieten van het hypermoderne titaniummassief dat ze daarmee uithouwen. Terwijl weidse synths wormgaten opensperren, blazen sterrenstormen van basdrumverschuivingen en warpspeedblasts hele melkwegstelsels uit hun orbitale omloop. Epische vrouwenkoren en bulderende gruntmacht dragen het naar de uiterste horizonten van alles wat bombastisch is. Anders dan bijvoorbeeld een SepticFlesh of Fleshgod Apocalypse collideert Mechina met zodanig harde rifftektoniek tegen het zwarte gat van de kosmos, dat de melkwegstelsels er langs hun wormgaten uitbungelen. Jaag Vanquisher of The Hacyon Purge er maar eens door.

Enige minpuntje zijn de metalloze klassieke Disneyfilmsoundtracks. Filmisch en verhalend heel mooi gecomponeerd, maar wat lang en vreedzaam. Pas wanneer het cinematografisch schouwspel boordevol bombast, Jupiteraanse snaarcollisies, multidimensionale evocaties en zinderende drumturbulenties losbarst krijg je echt de indruk dat je in een imploderende portal bent gezogen. Een portal dat je afzet middenin een titanenoorlog van opperwezens, gevoerd met futuristische mechanismes, zoals de verbluffende halfautomatische riff van de slotsectie van On The Wings Of Nefeli. Weerom een opus magnum, een waar je graag een riviertje voor afvaart.

Tracklisting
Mechina-Acheron

  1. Proprioception
  2. Earth-Born Axiom
  3. Vanquisher
  4. On The Wings Of Nefeli
  5. The Halcyon Purge
  6. Lethean Waves
  7. Ode To The Forgotten Few
  8. The Hyperion Threnody
  9. Adrasteia
  10. Invictus Daedalus
  11. The Future Must Be Met

Line-up:

  • Joe Tiberi – Gitaar, programmeringen
  • David Holch – Vocalen
  • David Gavin – Drums
  • Steve Amarantos – Basgitaren

Links: