Nexus Inferno – Man Vs Machine

Nexus Inferno – Man Vs Machine
Into The Storm Records, 2015

Een nieuwe naam onder het industrial metalfirmament. Een tamelijk vreemde naam, want dat mag je toch zeggen van iets dat “Verbindingsinferno” betekent. Wellicht hebben deze mensen uit Los Angeles daar wekenlang de kop over gebroken en dit was het beste waarmee ze voor de pinnen konden komen. Inspiratie lijkt bijgevolg niet hun sterkste kant te zijn, temeer het voornaamste tekstuele doel erin bestaat om alle lettergrepen met een bestaand woord in te vullen, zonder zich iets van samenhang aan te trekken. Een voorbode.

Jazeker. Voor de bas kan er nog wat lof vanaf. Die bubbelt in een enigszins neutrale klankafregeling erg aangename en swingende strofes naar voren. Wanneer de gitaren weer meespelen zetten ze er een solide lading zwaartekracht onder en dat is nodig. De zessnaren klinken namelijk veel te onbewerkt voor industrial en hoewel ze best wel eens een groovy potje midtempo oproeren, vervallen ze vooral in oppervlakkige, onschadelijke partijen. Voorspelbare open akkoordenschema’s in de refreinen, monotoon gechug tussendoor, zo dokkeren ze zich doorheen de vele inspiratieloze intermedia. Hetzelfde voor de zang. Je verwacht een dergelijke hoge schuurpapierrasp eerder in een heavymetal- ofwel een stonerrockband en die blijft qua zanglijnen eigenlijk voortdurend op de vlakte. Erger nog: de overdubs (dat hoge stemmetje bij Dark Walker en het refrein van Forsaken) zijn dermate vals dat de planten er grijs van uitslaan.

Er zijn industrial elementen, maar ze zijn zeldzaam. Als ze er zijn flikkeren ze er wel wat ionische gloeden doorheen of vergroten ze de ruimte, maar net als de gitaren zijn ze veel te petieterig en gewoontjes. Een industrial metalband moet klinken als een geoliede machine, dit heeft meer weg van een gammele tractor die een oude kart voortsleurt en elk moment kan omvallen. Uitgedrukt in groepsnamen: het midden tussen het matigere Tarot en een vermoeid en daardoor vertraagd Saxon. Rampzalig gemasterd trouwens. Een verbinding van ongeïnspireerde muzikanten die op verouderde machines spelen. Als dit een inferno is, dan is een theelicht een vulkaanuitbarsting.

Tracklisting
NexusInferno-ManvsMachine

  1. Dark Ride
  2. Abusement Park
  3. Insane
  4. In Your Eyes
  5. Hobb’s Grove
  6. Dark Walker
  7. Forsaken
  8. The Lost
  9. Among The Dead
  10. One Nation Under Blood
  11. Hades Inferno

Line-up:

  • RJ Blaze – Vocalen
  • Johnny Embers – Gitaar
  • Glenn Cannon – Basgitaar
  • Sinder – Gitaar
  • Pat Black – Drums

Links: