Engraved Disillusion – The Eternal Rest

Engraved Disillusion – The Eternal Rest
Bored Stiff Records, 2014

Dit Engelse kwintet genaamd Engraved Disillusion bestaat toch alweer 7 jaar. De band heeft al een full-length op haar conto die in 2011 verscheen. Het zijn niet de uitvinders van melodieuze deathmetal maar doen hun ding en je merkt dat het Engelsen zijn. Leest u even mee?

Muzikaal zit het allemaal best leuk in mekaar, toch is het met tijd en wijle best saai en gaat mijn aandacht naar flarden wolken die langs hemels blauw zich laten geleiden.
Mijn brein maakt vergelijkingen met Dark Tranquility en moet ook aan Paradise Lost en My Dying Bride denken, maar dan minder doom. Het is meer de melancholie van die laatste twee dan de zwaarte. De muziek is overwegend midtempo en valt met tijd en wijle wat langzamer uit en had wat mij betreft wel wat meer tempo mogen hebben. Nu krijgen de nummers, en de gehele plaat an sich, toch allemaal een beetje hetzelfde imago, niet slecht wel saai.

Waar het voor Engraved Disillusion op neer komt is dat het leuk is uitgevoerd en een prima productie heeft, maar dat het ook al heel vaak eerder is gedaan en ook zeker stukken beter. The Eternal Rest is geen genre overstijgende plaat, wat niet weg neemt dat het best lekker weggeluisterd kan worden door fans van bovengenoemde bands.

Tracklisting:
Engraved Disillusion – The Eternal Rest

  1. Life is…
  2. Embrace the Flames
  3. Lost
  4. Curse the Sorrow
  5. Shadows Run Black
  6. No Tomorrow
  7. Into Oblivion
  8. In Aeternum
  9. Echoes from a Silent Sky
  10. The Eternal Rest

Line-up:

  • Matthews William Mead – Zang
  • Marc Matthews – Gitaar
  • Toby Stewart – Gitaar
  • Aaron Preston – Bas en achtergrond zang
  • Chris Threlfall – Drums

Links:

Engraved Disillusion – The Eternal Rest

Engraved Disillusion – The Eternal Rest
Eigen Beheer, 2014

In 2011 verraste de Engelse band Engraved Disillusion de fervente deathmetal luisteraar met een prima debuutalbum dat door pers, liefhebbers en kenners geroemd werd. Daarna is er een hoop gebeurd met de band. Uiteindelijk kozen de twee gitaristen van de band er voor om met een geheel vernieuwde groep aan de gang te gaan. Zanger en bassist werden vervangen en daarmee werd ook een geheel vernieuwd geluid geïntroduceerd. Ik kom er niet uit. De band heeft de muzikale horizon duidelijk verbreed en dat heeft uiteindelijk geleid tot een nieuw album waarop meer diepgang en variatie te beluisteren is, vooral ook door de introductie van cleane zang. Maar eigenlijk vond ik de oude Engraved Disillusion lekkerder klinken, wat puurder en zwaarder.

Het nieuwe album, The Eternal Rest, is een duister, maar prettig luisterbaar album dat wat van de oorspronkelijke melodic deathmetal lijkt af te dwalen. Vooral de rustige, bijna dromerige stukken duren in verhouding lang en doen de aandacht wat weg ebben. Dat de muziek verder vooral blijft leunen op het meer dan voortreffelijke gitaarspel van de twee oorspronkelijke leden is begrijpelijk en verstandig en zorgt ook voor nog enige herkenbaarheid. Maar wat ik toch vooral mis is een stukje agressie, tempo en de ruwe bolster. Het zit allemaal net even te mooi in elkaar en klinkt mij bij vlagen net wat te gelikt. Daardoor is het ondanks de duistere thema’s en somberheid bijna te aangenaam luisterbaar.

Engraved Disillusion lijkt een tijdperk van zoeken naar een nieuwe vorm afgesloten te hebben en komt als een geheel nieuw klinkende band uit de grondverf. Of dat hen door de gemiddelde deathmetal liefhebber in dank gaat worden afgenomen is afwachten. Zo te zien heeft men, ook nu nog, niet de interesse van een label gewekt, vandaar dat ook dit album weer in eigen beheer wordt uitgebracht. Ik vind het een door het lekkere gitaarwerk interessant album geworden. Toch raakt het me allemaal niet echt diep en daar verandert zelfs het prima werk van Karl Groom als producer niets aan. Het geluid van het debuutalbum lag veel meer in mijn straatje, maar dat is natuurlijk puur persoonlijk en subjectief. Ik zou zeggen ga eens luisteren en beoordeel zelf of je gaat voor de oude stijl, de verbeterde versie of allebei. Ik ben benieuwd.

Tracklisting:
ED

  1. Life is…
  2. Embrace The Flames
  3. Lost
  4. Curse The Sorrow
  5. Shadows Run Black
  6. No Tomorrow
  7. Into Oblivion
  8. In Aeternum
  9. Echoes From A Silent Sky
  10. The Eternal Rest

Line-up:

  • Matthew William Mead – Zang
  • Toby Stewart – Gitaar
  • Marc Matthews – Gitaar
  • Aaron Preston – Bass, achtergrondzang
  • Chris Threlfall – Drums

Links: