Waltari – You Are Waltari

Waltari – You Are Waltari
Rodeostar Records, 2015

Waltari is in Finland een monument, een levend monument. Daarbuiten is het nooit echt een band geweest die echt veel scoorde. Commercieel succes was er met So Fine! (vooral omwille van het speciale titelnummer) uit 1994, het jaar waarin ze ook de cover A Forest van The Cure uitbrachten, een prachtige cover. Een jaar later was er Big Bang, een ronduit schitterend metalalbum vol avontuurlijkheid, progressieve toetsen, electronica en een gans spectrum aan emotionaliteit. Daarna kwam het eveneens degelijke Space Avenue, maar vanaf 1999 was het vet van de soep bij deze Finnen. Het werd allemaal wat funkier, wat groovender en vooral: minder uitdagend. Een pak albums later (ze zijn ondertussen ook al bijna 30 jaar bezig!) is er You Are Waltari.

Drie van de zeven plaatsen bij Waltari zijn vorig jaar opnieuw ingevuld, dus er is nog maar eens een wijziging merkbaar qua geluid. De typische hoge en nasaal-“neuterige” zang was van al van in het begin een constante, dat zal nooit veranderen. Er wordt nog steeds rappend gedeclameerd, met hier en daar wat scherpe en stompe kantjes. Wie de band niet kent zal er misschien Kontrust in horen, anderen
punkrock-metal. In feite is het een heel erg eclectische band die tegenwoordig niet meer zo gedurfd uit de hoek komt, maar nog steeds alle kanten uit kan gaan, bijvoorbeeld op het deathmetalnummer Strangled, gevolgd door het poppy electrometalnummer Keep It Alive.

Zoals gezegd is het beste er vanaf bij Waltari, maar ze doen gewoon een niveautje lager verder met zichzelf zijn. Goed voor de echte fans, en de Finnen. Waltari leeft nog, al ga ik het toch houden bij mijn drie favoriete platen (vooral omwille van de industrialinvloeden, ik geef het toe). Luistertips van deze plaat: Drag en Mountain Top.

Tracklisting
waltari

  1. 12 03:42
  2. Tranquality
  3. Solutions
  4. Only the Truth
  5. Mountain Top
  6. Right Wing Theme
  7. Strangled
  8. Keep It Alive 03:51
  9. Singular
  10. Not Much to Touch You
  11. Hyväolihyväoli
  12. Drag
  13. Televizor
  14. Diggin’ the Alien

Line-up:

  • Jariot Lehtinen – Gitaar
  • Kärtsy Hatakka – Zang, Bas, Keyboards, Programmering
  • Sami Yli-Sirniö – Gitaar
  • Ville Veikko Vehviläinen – Drums
  • Kimmo Korhonen – Gitaar
  • Nino Silvennoinen – Gitaar
  • Jani Hölli – Keyboards

Links: