Eskimo Callboy – Crystals

Eskimo Callboy – Crystals

Universal

Records, 2015

Duitsers lijken geen genoeg te kunnen krijgen van afgezaagde metalcore. Uiteindelijk komen dan groepen als Eskimo Callboy bovendrijven. Zwaar overproduceerde en supergestylede jongensbands. Als je als band ook zonder greintje ironie Katie Perry, Benny Benassi of Skrillex covert en onderstreept dat je helemaal niks hebt met de metal- of hardcorescene, weet je vaak wel wat voor vlees je in de kuip hebt. Als het dan allemaal nog origineel is, maar uiteindelijk is het een kopie van Enter Shikari inclusief technostukjes, crewshouts en schreeuwvocalen. Anders dan bij Enter Shikari gaan de teksten niet over politiek maar over chicks (expliciet niet over homo’s) en “party machen”, zo te zien het liefst in apres-skihutten. Sommige nummers zijn waarschijnlijk geschreven met een pillenkater, want op mindere momenten wil Eskimo Callboy meteen dood en neemt men het liefst nog anderen erbij mee. Gelukkig hebben ze geen vliegbrevet. Laat ik dan toch maar Goethe citeren om het niveau nog enigszins op te krikken: himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt; zo kun je de gemoedstoestand van deze Duitsers het beste omschrijven.

Natuurlijk, de productie is om jaloers op te zijn, en de nummers zijn supercatchy, maar je wordt genept waar je bijstaat. Geen enkele band kan zoveel stijlen combineren en dan zo klinken. Als ik piano kan spelen, clean kan zingen, metal kan spelen, dance- en hiphopbeats kan maken en popsongs kan schrijven zou ik echt niet in een band als Eskimo Callboy zitten maar op een soort Naked City-achtige band uitkomen of een polystylistische componist zijn. Zo komt op 2 Fat 2 Furious een soort beat voor die je van een Oostblok-land kan verwachten als inzending van het Eurovisie-songfestival. Zo eentje met een Shakira-kloon. Op Best Day en Paradise In Hell komt zowaar een trapbeat voor, terwijl hier nog een rol weggelegd is voor Sido (een soort Duitse Lange Frans). Terwijl F.D.M.D.H. een lomp moshnummer is. Als toetje komen de heren met een gevoelige mooie piano song. Alle cleane zang is met auto-tune gezongen. De riffs zijn technisch niet hoogstaand.

En dan hoe deze jongens erbij lopen. Laten we het zo zeggen: als ze geen piemeltje hadden gehad, hadden ze silliconentieten. Nee, dit kun je niet serieus nemen. Hoogstens kan Eskimo Callboy fungeren als gateway drug voor pubers voor hardere muziek.

Tracklisting:
 Eskimo Callboy

  1. Pitch Blease
  2. Baby (T.U.M.H.)
  3. My Own Summer
  4. Kill Your Idols
  5. Ritual
  6. Monster
  7. Best Day (feat. Sido)
  8. 2 Fat 2 Furious
  9. F.D.M.D.H.
  10. Paradise In Hell
  11. Crystals
  12. Walk On The Thin Line
  13. Closure
  14. Baby (T.U.M.H.) (Acoustic Version)
  15. My Own Summer (Remix)

Line-up:

  • Sushi – Zang
  • Kevin – Zang
  • Daniel – Gitaar
  • Pascal – Gitaar
  • Daniel – Basgitaar
  • David – Drums

Links: