Inconcessus Lux Lucis – Disintegration: Psalms of Veneration for the Nefarious Elite

Inconcessus Lux Lucis – Disintegration: Psalms of Veneration for the Nefarious Elite

Nomos Dei Productions, 2014

Bart besprak recentelijk de EP Crux Lupus Corona van het Britse Inconcessus Lux Lucis. Vorig jaar kwam er ook een debuutplaat uit met de naam Disintegration: Psalms of Veneration for the Nefarious Elite en die nemen we nu ook onder de loep.

Het is inderdaad een vreemde eend in de bijt, deze Inconcessus Lux Lucis. Wat begint als rechttoe rechtaan jaren ’90-stijl blackmetal met midtempo blastbeats verandert ineens in dissonant riffwerk en gesproken teksten in een aantal minuten. Devotion at the Three Crossed Staves heeft een mooie prominente baslijn die kronkelend aandoet en daarna krijg je met In Her Most Baneful Shadow een track die weer heel erg Darkthrone klinkt. Bij The First Murdered Lies Within the Primordial Grave gaat de blastbeat naar een duistere polkabeat met bijbehorende pompende baslijn, een moment dat mijn wenkbrauwen liet fronsen. Deze wisselwerking tussen vertrouwd en progressief hoor je veel op Disintegration: Psalms Of Veneration For The Nefarious Elite met de baslijnen als positieve verrassing, deze zoeken namelijk telkens niet de platgetreden paden op en dat is toe te juichen. Ook hoor je de traditionele heavymetalinvloeden sporadisch goed in Witch of the Forge met zelfs een gitaarsolo.

Toch zijn er ondanks trekjes van eigenzinnigheid genoeg kritiekpunten. De drums zijn vaak op het randje qua tempo en schommelen vooral in de blastbeats enorm en ook het gitaarwerk is weinig bijzonder en is in vergelijking met het baswerk saai. De verschillende muzikale elementen heffen daardoor elkaar niet op en daardoor ploetert het album een uur door. Misschien leuk voor een EP, maar niet voor zo’n lange speelduur.

Tracklisting:
Inconcessus Lux Lucis – Disintegration

  1. Into the Pit of Purging
  2. An Orgy of Purple and Scarlet
  3. Devotion at the Three Crossed Staves
  4. In Her Most Baneful Shadow
  5. The First Murdered Lies Within the Primordial Grave
  6. Witch of the Forge
  7. East of Eden
  8. Severed from Sephiroth
  9. Panic Fuel. LO! IRK!

Line-up:

  • Malphas – Zang, Gitaar, Drums
  • Baal – Bas

Links: