H A R K, Steak Number Eight & Prong – Vera, Groningen

H A R K, Steak Number Eight & Prong – Vera, Groningen

Vrijdagavond ongeveer kwart voor acht in de avond. Een twintigtal mensen hebben de weg naar het historische Vera al gevonden. De Groningse rocktempel presenteert vandaag Prong. Het voorprogramma wordt verzorgd door H A R K en Steak Number Eight, die elkaar tijdens deze tour afwisselen als eerste en tweede act.

Hark

Op deze eerste dag van de Europese tour is het de beurt aan H A R K om te beginnen. De band heeft moeite om de paar aanwezige mensen naar voren te krijgen, ondanks herhaaldelijke oproepen van de zanger. De stugge Groningers staan van een afstandje de kat uit de boom te kijken. Ze zien een band die zijn uiterste best doet om zijn muziek meer bekendheid te geven. Het klinkt allemaal goed wat deze heren laten horen, alleen hebben ze vandaag de pech als eerste te moeten optreden. Na een kleine drie kwartier heeft H A R K de paar aanwezige Groningers wel enigszins weten te overtuigen.

Steak#8 1

Als tweede band is Steak Number Eight aan de beurt. Het is direct duidelijk dat de Belgen een stuk bekender zijn aangezien de zaal ineens een stuk voller staat en mensen plotseling wel een plekje vooraan bij het podium op zoeken. De zaal is ook een stuk losser ineens. Een tiental mensen staat hun nekspieren dan ook al flink te verrekken. Opvallend is wel het gemêleerde publiek dat de band lijkt aan te trekken. Niet alleen de gemiddelde metalhead gaat uit z’n dak, zelfs enkele hipsters (inclusief knotje op het hoofd) staan te genieten van hetgeen de Belgen brengen. Ik heb zelf niet zo veel met de postrock/core die gebracht wordt, maar het klikt allemaal wel strak en goed gespeeld. Een gebroken snaar bij de gitarist, die hij vervolgens niet gemaakt krijgt, weerhoud de band er niet van om de fans te geven waar ze voor gekomen zijn. Terwijl na zo’n drie kwartier de zanger zich al richting bar heeft begeven, staat de rest van band het podium leeg te ruimen (inclusief de gitaar van de zanger!), om plaats te maken voor de hoofdact van vanavond.

Steak#8 2

Prong heeft net een nieuw album uit (Songs From The Black Hole) en dat is natuurlijk een goed excuus om voor de zevende keer alweer naar Groningen te komen. Als om kwart voor tien de zaal goed gevuld is betreedt onder luid gejuich bassist Jason Christopher het podium. Drummer Art Cruz neemt ondertussen stilletje zijn plek in. Zodra zager/gitarist Tommy Victor het podium ook betreden heeft gaat de band los. De band heeft er duidelijk zin in vanavond. Het publiek moet nog even wennen aan het nieuwe werk blijkbaar. Als echter als derde nummer Beg To Differ wordt ingezet gaat het publiek helemaal los en ontstaat er zelfs een moshpit, tot groot genoegen van Tomy Victor.

Prong1

Het is duidelijk dat Prong al wat langer meedraait, want de band heeft zijn zaakjes goed geregeld. De band weet een uitstekend geluid te brengen. Niet alleen de zanger weet hoe hij het publiek moet bespelen, ook Jason Christopher krijgt het publiek mee. Het “dreigement” voorafgaand aan Lost And Found om vooral je “head te bangen” omdat hij anders naar beneden klimt en het voor je doet schijnt goed te werken aangezien iedereen netjes zijn/haar nekspieren aan het verrekken is.

Prong2

Vera staat op zijn grondvesten te schudden en deze keer kan de NAM niet de schuld krijgen. Prong is dol op Groningen en Groningen is dol op Prong. De hele zaal mag de drummer nog even een fijne “Fuck You” toewensen nadat hij The Barriers verkloot. Een nummer dat overigens voor het eerst live gespeeld werd. Na dik anderhalf uur zijn de bekendste nummers, die uit volle borst mee geschreeuwd worden, allemaal voorbij gekomen. De handjes gingen op elkaar bij Revenge, Best Served Cold. De moshpit werd steeds groter en zowel band als publiek hebben duidelijk genoten. Op naar de volgende keer Prong in Vera

Prong3

Setlist Prong:

  1. Banned in D.C.
  2. The Bars
  3. Seeing Red
  4. Beg To Differ
  5. Unconditional
  6. Eternal Heat
  7. Lost And Found
  8. Doomsday
  9. Turnover
  10. Revenge … Best Served Cold
  11. Rude Awakening
  12. The Barriers
  13. Another Worldly Device
  14. Whose Fist Is This Anyway?
  15. Snap Your Fingers, Snap Your Neck
  16. Power Of The Damager
  17. Toegift:

  18. Vision Thing
  19. Third From The Sun
  20. For Dear Life

Prong4

Foto’s: Reinder Kuilman

Links: