The Dead – Deathsteps To Oblivion

The Dead – Deathsteps To Oblivion
Transcending Obscurity, 2014

Australië’s trots op het gebied van sludge/doom/deathmetal luistert naar de naam The Dead. Sinds 2005 draaien ze nu mee en ze oogstten veel lof met hun genreoverschrijdende muziek. Voor de release waar het hier om gaat brachten ze twee demo’s, een EP, een single en twee full-length albums uit. Het laatste wapenfeit van de band op het gebied van plaatjes maken dateert al uit 2009, dus het werd wel tijd voor iets nieuws. Met Deathsteps To Oblivion, hun nieuwste album, laat dit trio zien en horen dat ze in die tijd wel een muzikale groei hebben doorgemaakt.

Liefhebbers van het oudere werk van The Dead zullen zeker ook nu weer plezier beleven aan dit nieuwe album. Maar ik denk dat er voor het nieuwere werk wel een breder publiek te vinden is. De sound van de mannen is volwassener en meer gevarieerd, zonder dat dit ten koste gaat van de van oudsher aanwezige oerkracht. Met veel variatie in tempo, sfeer en diepte weet deze band je aandacht vast te houden. Eenvoud en complexiteit liggen dicht bij elkaar en met het spelen met elementen uit diverse genre’s houden ze het spannend en boeiend.

Zowel op het gebied van songwriting en compositie, alsook vocalen en instrumentgebruik worden zeer bovengemiddelde prestaties geleverd en ook mix en productie zijn prima in orde. Echter met de industrial invloeden en eentonige achtergrondbrom gaan ze naar mijn smaak wat over de top soms. Neemt niet weg dat dit een prima album is, dat je als liefhebber zeker eens gehoord moet hebben.

Tracklisting:
the dead

  1. Maze of Fire
  2. Disturbing the Dead
  3. The God Beyond
  4. Terminus
  5. Deathsteps to Oblivion

Line-up:

  • Mike Yee – Zang
  • Adam Keleher – Gitaar, bass, percussie
  • Chris Morse – Drums

Links: