Gotsu-Totsu-Kotsu – Retributive Justice

Gotsu-Totsu-Kotsu – Retributive Justice
Bang the Head Records, 2015

Op zich is het eenvoudig de beste band in een bepaald genre te zijn, als je zowat de enige band bent in het bewuste genre. Zo is het Japanse Gotsu-Totsu-Kotsu zonder enige twijfel de beste Samurai metalband op deze aardkloot, al is ze naar mijn weten ook de enige. Hun derde album, Retributive Justice, bevestigt in ieder geval deze reputatie.

Alle gekheid op een stokje, Gotsu-Totsu-Kotsu is misschien wel de beste Japanse (death)metalband van het moment. Legend of Shadow was in 2013 mijn album van het jaar en het ziet er naar uit dat ook Retributive Justice heel hoog gaat eindigen. Dit angstaanjagend drietal heeft de eigen formule verder geperfectioneerd zonder in herhaling te vallen.

De formule van Gotsu-Totsu-Kotsu is eigenlijk doodeenvoudig: een drummer, een gitarist en een brullende bassist. Samen spelen ze een rechtlijnige vorm van deathmetal met heel wat thrashinvloeden, ongecompliceerde riffs en een hoop bruut geschreeuw. Wat deze band dan zo geniaal maakt vraagt u zich af? Omdat ondanks de eenvoudige formule de drie heren zo’n muzikale meesterwerken componeren dat je broek er van afzakt. De bas van Takahata (de enige constante van deze band) is het meest indrukwekkend. Waar de meeste bassisten braaf de drummer volgen voegt hij een ongelooflijke diepgang toe en laat hij zijn basgitaar regelmatig duelleren met de niet onkundige Enjouji en zijn gitaar. Deze diepgang maakt dat de death/thrashmetal niet snel gaat vervelen, omdat elke ogenschijnlijk eenvoudige riff een kunststukje is dat diepe indruk maakt.

Twee zaken die Gotsu-Totsu-Kotsu geleerd heeft na Legend of Shadow: kortere nummers en een korter album (van 1u15 naar 58min) en iets meer tragere hooks. De nummers lijken daardoor wat minder op de uit de hand gelopen jamsessies van het vorige album.

Nu dit album via Amazon te koop is, zijn er weinig excuses om dit niet te beginnen grijs te gaan draaien. Alleen al de drie openingsnummers: Insane Battlefield, Retributive Justice en Immortal Assassin zouden genoeg moeten zijn om dit album in menig top tien te katapulteren. Samurai metal for life. (PS: alles is nog steeds helemaal in het Japans, de namen van de songs hieronder zijn vertalingen.)

Tracklisting:
 Gotsu-Totsu-Kotsu - Retributive Justice

  1. Insane Battlefield
  2. Retributive Justice
  3. Immortal Assassin
  4. Treacherous Reward
  5. Last Man Standing
  6. To Gibbet a Head
  7. Legend of Overlord
  8. Benetnash
  9. Kwagoe Night Battle
  10. Zehi Ni Oyobazu

Line-up:

  • Haruhisa Takahata- vocalen, bas
  • Kouki Akita – drums
  • Keiichi Enjouji – gitaar

Links: