Void Paradigm – Earth’s Disease

Void Paradigm – Earth’s Disease
Apathia Records, 2015

De Franse band Void Paradigm debuteerde drie jaar terug met een blackmetalplaat die wat buiten de lijntjes kleurde. Inmiddels is de zware bevalling op het bord van het Franse Apathia Records beland en die lust het allemaal wel. Een nieuw hoofdstuk hypnotiserende dodecahedron black met wat meer waardering dus.

In stijl is het allemaal vergelijkbaar met enkele jaren terug, maar misschien is mijn gevoel voor out-of-the-box groepen wat geëvolueerd op een paar jaar tijd. Dit gaat er, mits een paar luisterbeurten, immers goed in, maar een paar zaken moeten meteen meegegeven worden. De trip die deze heren uit Rouen meegeven valt immers vrij rauw uit met gitaren die vrij scherp kunnen doorsnateren, een zanger die een core-melange in zijn zwarte krijsen aanbrengt en met een drumsound die wat ruw en ongepolijst overkomt. De bassist valt ook niet echt op. Misschien dat de mix dus wat beter kon om zo de psychedelische sfeer te optimaliseren, maar ik moet zeggen dat het elke luisterbeurt alsmaar beter went. Vooral het afwisselende spel van deze heren boeit me wel, waarbij op het ene moment er wat occulte gitaarlijnen over je heen kruipen en de band nietsvermoedend overgaat tot een intense en psychedelische loop. Enkel de uptempo drumfases klinken me zo ruw en dof in de oren dat het gewoon niet overkomt. Gelukkig blijven die momenten beperkt en geeft Void Paradigm er steeds wel een draai aan om je in de stemming te houden.

Geen alledaags potje 90’s black dus, daar hebben we ondertussen ook al wel genoeg van. Void Paradigm is er eentje die op ruwe wijze inwerkt op het psyche en die je ongetwijfeld een draaibeurt of vijf moet geven alvorens het zaakje blijft hangen. Die mix nog wat bijslijpen en dan is dit een erg mooi gegeven.

Tracklisting:

Void Paradigm - Earth’s Disease

  1. Crushing The Human Skull
  2. Revenge
  3. Earth’s Disease
  4. Sick Life Fading
  5. From The Earth To The Skies

Line-up:

  • Alexis Damien – Drums
  • Julien Payan – Gitaar, bas
  • Jonathan Théry – Zang

Links: