Night Falls Last – Deathwalker

Night Falls Last – Deathwalker
Eigen Beheer, 2015

Lagen er eens zes Oostenrijkers in een alpenweide. Danig in de mist natuurlijk, waarom zou je anders in een alpenweide gaan liggen. Zegt de ene tegen de anderen: “verdammt nochmal, die Nacht, dass ist ja das Letzte dass heute gefallen ist.”Dat had een scherpe observatie kunnen zijn, ware het niet dat de observator zelf nog geen tien minuten later een lelijke totter zou maken tijdens het verlaten van de alpenweide. Bloed overal, de man lag urenlang voor dood in de goot alvorens weer huiswaarts te wandelen.

Dat is niet echt gebeurd. Het is wel de meest realistische verklaring die wij kunnen bedenken voor groepsnaam en titel van dit debuutwerk. Daarop staan ruw geschat vijftien licht melodieus ingesneden beukriffs, die de boel echt naar de vaantjes grooven. Dat is iets meer dan anderhalve per nummer. Al de rest heeft ook wel groove, maar moet je eerder in de middenmoot situeren. Iemand met een achternaam die op een autismespectrumstoornis gelijkt, schakelt dynamisch van de snare- naar de basdrum en zet er zo een flukse stuwschwung achter. De vocalist wendt een harsige schuurgrunt en drassige corescream aan als écht wapen, door bijvoorbeeld een paar snelle zinnen af te repelen en eens een soort middenweg tussen de twee uit te gaan. Giet dat in een frisse, moderne productie, die veel ruimte schept en overal de juiste hoeveelheid punch oplegt en je hebt de groovegebaseerde postthrash, zoals die op zijn best klinkt.

Bewust hebben we de verwaarloosbaar ingemixte synthografieën genegeerd. Alleen tijdens A Call From Inferno spelen die even een rol van betekenis. Trouwens een song die Night Falls Last een eerste keer in vol ornaat laat horen. Naast midtempo thrashriemen en sneller gedrumde snaarrondingen met melodieuze inkepingen, krijgen we eens een cleane zanglijn (waar helaas duidelijk aan geprutst is, hoor je aan de digitale gloed). Een andere uitschieter is de snedig scheurende ploeggroove van Shootout. Het is nog geen spervuur aan killer riffs, daarvoor wandelen er nog veel te veel doodse passages door de songs. Als ze die kunnen inkorten, zodat de betere riffs wat sterker samengebald zitten, dan is de laatste nacht hier nog niet over gevallen.

Tracklisting
NightFallsLast-Deathwalker

  1. Invasion
  2. Fear The Machine
  3. Detonate
  4. A Call From Inferno
  5. Shootout
  6. Deathwalker
  7. Start To Breath
  8. The Bitter Taste Of Disease
  9. Rise
  10. And
  11. Fall

Line-up:

  • Christoph Kerschenbauer – Basgitaar, cleane zang
  • Patrick Arzberger – Drummer
  • Raphael Kerschbaumer – Gitaar
  • Peter Geier – Gitaar
  • Philipp Hofer – Keyboards
  • Wolfgang Fleck – Zang

Links: