Tribulation – The Children of the Night

Tribulation – The Children of the Night
Century Media Records, 2015

Strange Gateways Beckon is de toepasselijke openingstrack van het bevreemdende The Children of the Night. Tribulation maakte twee jaar geleden met The Formulas of Death al geen vanzelfsprekende plaat, maar wat ze op hun nieuwe album presenteren is meer dan verrassend. Strange Gateways Beckon indeed.

Wie de old school thrash/deathmetal van The Horror of de progressieve Morbus Chron-achtige sound van The Formulas of Death verwacht is hier aan het verkeerde adres. Op The Children of the Night presenteert Tribulation een bevreemdende, progressieve retrosound met een duidelijke jaren zeventig vibe. Er is bij momenten ook wel wat van Enslaved op deze plaat te vinden, maar dan eclectischer, minder gepolijst en onvoorspelbaarder.

Belangrijk om weten is dat op dit album de gitaren met enige voorsprong het meeste werk verzetten. Meer nog, neem de rauwe vocalen van Johannes Andersson weg en het ‘metal-gehalte’ van Tribulation is opvallend beperkt. Niet dat ze de Opeth-toer opgaan, maar luister naar Själaflykt en weet dat de noemer progressief hier zeker op zijn plaats is, al dekt hij zeker niet de ganse lading.

Het is een slap maar intrigerend koord tussen retrorock en metal dat op The Children of the Night bewandeld wordt. De vocale prestaties van Andersson geven de stevige rockmuziek de kwaadaardige touch die ze nodig hebben. Het maakt dat deze plaat ondanks de afstand tot de traditionele deathmetal zeker een plaats heeft op Zware Metalen. Het maakt ook wel dat een nummer als Strains of Horror minder kan overtuigen, want het is niet tijdens de tragere stukken dat de gitaarmuziek van dit album het meest kan overtuigen. Knap is trouwens ook dat ondanks de stijlevolutie die de band de voorbije jaren heeft doorgemaakt, hun horror/vampiers-imago altijd stand heeft gehouden.

The Children of the Night is een geweldig album geworden van een band die lak heeft aan muzikale rechtlijnigheid. Hun debuut kreeg veel lof als old school deathmetalplaat, The Formulas of Death kon rekenen op goede kritieken als new wave of old school death en deze nieuwste vaart gewoon een heel nieuwe koers. Het is even wennen, maar dit is echt een van de beste platen van het jaar.

Tracklisting:
 Tribulation - The Children of the Night

  1. Strange Gateways Beckon
  2. Melancholia
  3. In the Dreams of the Dead
  4. Winds
  5. Själaflykt
  6. The Motherhood of God
  7. Strains of Horror
  8. Holy Libations
  9. Caudia Pavonis
  10. Msic from the Other

Line-up:

  • Johannes Andersson- vocalen, bas
  • Jakob Ljungberg – drums
  • Jonathan hultén – gitaar
  • Adam Zaars – gitaar, xylofoon, vibrafoon

Links: