Manimalism – Manimalism

Manimalism – Manimalism
Eigen beheer, 2014

22 jaar heeft het Manimalism gekost om deze cd te maken. Na zoveel werk, zou je toch wel iets bijzonders mogen verwachten. Voor de minder oplettende luisteraar is het echter niet direct duidelijk waar al die tijd en energie in is gaan zitten. Op het eerste gehoor brengt Manimalism namelijk weinig meer dan herhalende riffs met daaroverheen een tamelijk doorsnee occulte zangstem. Pas als je aandachtiger luistert komen de kleine details naar boven die deze plaat zo sterk maken.

Na een aantal luisterbeurten begin je het complexe samenspel te horen tussen de trage, doomy riffs die aan de oppervlakte liggen, en de chaotische blackmetal die hieronder verborgen ligt. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de drums die, hoewel verborgen op de achtergrond, sterk bijdragen aan het gevoel van chaos. Van snelle blastbeats tot rustige, bijna onhoorbare partijen, het ritme wisselt constant, zonder dat je het gevoel krijgt dat het onsamenhangend wordt.

Zijn er dan alleen maar positieve zaken te vermelden over Manimalism? Helaas. Het punt dat ik al eerder aanhaalde, de zang, blijft ook na meerdere luisterbeurten een obstakel. De vocalen van Member 001 klinken monotoon, en bij vlagen zelfs wat zeurderig. Zonde, want de hier gekozen vocale stijl had, mits beter uitgevoerd, echt een bijdrage kunnen leveren aan de sfeer van het album.

Gelukkig doet dit punt van kritiek niet te veel af aan de ervaring die dit album biedt, het gitaarwerk en vooral de drums kunnen het gemis van de vocalen goed opvangen. Ben je fan van black en/of doom, en vind je een ietwat monotone cleane zang geen dealbreaker? Dan kan ik Manimalism van harte aanraden.

Manimalism - Manimalism

Tracklisting:

  1. Demons In Tuxedos
  2. Carnal Catering Service
  3. The Gentleman Is In The Details
  4. Romance
  5. The Dandified And The Devilish
  6. The Crooner
  7. The Cocktail Party To End Them All

Line-up:

  • Plenum – Bas
  • Bjeima – Drums
  • Kim Sølve – Gitaar
  • Member 001 – Zang

Links: