Bonfire – Glorious

Bonfire – Glorious
Borila Rekords, 2015

Bonfire was een van de bands die furore maakten in de jaren tachtig, voor dat Kurt Cobain een complete muziekstroming door het hoofd leek te hebben geschoten. Zo’n kwart eeuw later lijken de melodieuze, glam-/hairmetal bands steeds meer te leven. Het Duitse Bonfire heeft een nieuwe zanger gevonden en waagt zich daarmee aan een comebackalbum getiteld Glorious.

Bekendste album van Bonfire is ongetwijfeld hun tweede album, getiteld Fireworks, dat alweer uit 1987 dateert. De band beschikte over een typisch jaren tachtig-geluid met veel gitaren, veel pop-achtige melodieën en lekker meezingbare teksten. Zanger Claus Lessmann en gitarist Hans Ziller konden anno 2014 niet meer met elkaar door een deur, waardoor de zanger besloot om de band te verlaten. Zijn plek is ingenomen door voormalig Accept-zanger David Reece, die Ziller al kende uit Ez Livin’. Ook de overige leden maakten deel uit van de Ez Livin’-line-up die in 2014 het album Firestorm uit bracht.

Luisterend naar Glorious vraag ik me af waarom de heer Ziller niet gewoon een nieuw Ez Livin’ heeft gemaakt. Dit album klinkt namelijk gewoon niet als Bonfire. Het mist de kwaliteiten van Claus Lessmann en de nieuwe versies van oude songs (Sweet Obsession en American Nights) maken dat maar al te duidelijk. David Reece lukt het nergens om de nummers ook maar enigszins de overtuiging mee te geven. Het hele album klinkt zoals terugkerende glam-/hairmetal bands anno 2015 wel meer klinken. Vlak en plichtmatig. Zo af en toe is er een lekkere riff te horen (Put Out The Flames), maar die wordt dan weer overschaduwd door de saaie zang.

Glorious maakt duidelijk dat Bonfire zijn vroegere succes voor een groot gedeelte te danken heeft aan zijn voormalige zanger. Hans Ziller had er slim aan gedaan om dit album gewoon als een Ez Livin’-album uit te brengen, nu zal er telkens weer de vergelijking met het oudere Bonfire-werk zijn en dan delft Glorious toch het onderspit.

Tracklisting:
 Bonfire - Glorious

  1. 21 Guns Salute (Goes Boom)
  2. Nothin’ At All
  3. Can’t Break Away
  4. Remember
  5. Fallin’ Outta Love
  6. Glorious
  7. Supernatural Disguise
  8. Shooting Star
  9. Lies
  10. Put Out The Flames
  11. Freewind Desperado
  12. Sweet Obsession
  13. American Nights
  14. With A Little Help From My Friends

Line-up:

  • David Reece – Zang
  • Hans Ziller – Gitaar
  • Frank Pane – Gitaar
  • Ronnie Parkes – Bas
  • Harry Reischmann – Drums

Links: