Unleashed – Dawn of the Nine

Unleashed – Dawn of the Nine
Nuclear Blast, 2015

Twaalfde album alweer voor de Zweedse deathmetalpioniers (mijn favorieten onder de Zweedse deathmetalpioniers trouwens) genaamd Unleashed, dat begon in 1989 toen Johnny Hedlund naar buiten vloog bij Nihilist Net zoals bij Mustaine is dit een positieve zaak gebleken. Johnny is ondertussen 52 jaar, een leeftijd waarop velen al met vervroegd pensioen gaan in de metalwereld (of gewoon sterven). Unleashed blijft doorgaan.

Odalheim was prima, Dawn of Nine trekt die lijn door. Er staan iets minder memorabele nummers op deze plaat, maar echt teleurgesteld zullen de fans niet zijn met de aangereikte vechtlustige hymnes vol voorspelbaarheid. Tolkientoestanden, Norse mythologie en anti-christelijke gevoelens vullen Dawn of the Nine als was het de normaalste zaak van de wereld, en dat is het bij Unleashed ook. Hier en daar wordt lichtprogressief uit de hoek gekomen met alternatieve gitaarlijnen, verder vallen er geen vernieuwende feiten te verzamelen.

Johnny klinkt iets minder uitbundig en rauw dan op de laatste platen, hetgeen gecompenseerd wordt door een groter aandeel van zijn basgitaar in het totaalgeluid. Allemaal bijzaak natuurlijk, net als de meesten zat ik te wachten op krakers als A New Day Will Rise, They Came to Die en hoogtepunt Where Is Your God Now?. Nog maar eens een tournee en dan uitkijken naar album nummer dertien. Unleashed is een deathmetalinstituut, en blijft zo betrouwbaar als een Volvo zijn ding doen, hulde.

Tracklisting:
Unleashed

  1. A New Day Will Rise
  2. They Came to Die
  3. Defenders of Midgard
  4. Where Is Your God Now?
  5. The Bolt Thrower
  6. Let the Hammer Fly
  7. Where Churches Once Burned
  8. Land of the Thousand Lakes
  9. Dawn of the Nine
  10. Welcome the Son of Thor!

Line-up:

  • Johnny Hedlund – Bas, Keel
  • Tomas Olsson – Gitaar
  • Fredrik Folkare – Gitaar
  • Anders Schultz – Drums

Links: